DRAMATIČNI SNIMCI Nakon aktiviranja gigantskog klizišta, saobraćaj na autoputu normaliziran

Aktuelno
DRAMATIČNI SNIMCI Nakon aktiviranja gigantskog klizišta, saobraćaj na autoputu normaliziran
Usljed toga je voda prodrla u tunel koji je u izgradnji za protok Ribnice i na izlazu iz tunela se prelila preko regionalne saobraćajnice.

 

Klizište i jezero koje se nekontrolirano stvorilo kod Kaknja izlilo se na regionalni put Kakanj - Zenica, a prije nekoliko trenutaka kako javljaju reporteri sa lica mjesta i na Autoput A1 i zaustavilo saobraćaj na glavnoj cesti u državi!

- U mjestu Tičići, na regionalnoj saobraćajnici Kakanj - Zenica, prelila se voda. Policija je osigurala saobraćajnice - saopćio je Operativni centar Federalne uprave Civilne zaštite. 

Štab Rudnika mrkog uglja Kakanj za spasavanje je u stalnom zasjedanju da ne bi došlo do ugrožavanja stanovništva i stambenih objekata lociranih u blizini klizišta i akumulacije nizvodno na rijeci Ribnici. 

Do prelijevanja vode na saobraćajnicu u mjestu Tičići došlo je zbog toga što su padavine protekle noći natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici. Usljed toga je voda prodrla u tunel koji je u izgradnji za protok Ribnice i na izlazu iz tunela se prelila preko regionalne saobraćajnice.

Večeras su ekipe Federalne uprave civilne zaštite i radnici Autocesta FBiH uspjeli normalizirati saobraćaj na autoputu iz pravca Zenice prema Sarajevu, nakon što su vodu iz vjestačkog jezera usmjerili u odvodne kanale ispod autoputa. Bakon toga počeli su s čišćenjem zemlje i otpada sa kolnika. Za sada se saobraćaj odvija jednom trakom, a potpuna normalizacija saobraćaja očekuje se tokom noći.

Ne propustite