Bosanac se pridružio Islamskoj državi, i u Siriju odveo ženu i devetero djece

Aktuelno
Bosanac se pridružio Islamskoj državi, i u Siriju odveo ženu i devetero djece
Interpol je na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu potjernicu za državljaninom Amirom Džinićem

Interpol je na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu potjernicu za državljaninom Amirom Džinićem, za kojim se traga zbog povezanosti s terorističkom organizacijom Islamska država (ID), prenijeli su lokalni mediji ističući kako se on sada pridružio grupi od deset državljana BiH za kojima zbog istog razloga tragaju policije širom svijeta.

Džinić (43), porijeklom iz Tešnja u centralnoj Bosni, pod istragom je zbog krivičnih dela organizovanja terorističke grupe, finansiranja terorističkih aktivnosti i terorizma.

Prema navodima "Dnevnog avaza", on je na popisu osoba za kojima je raspisana tzv. crvena potjernica nakon što je utvrđeno da je još 2013. godine otputovao u Siriju, a sa sobom je poveo i suprugu te čak devetoro djece.

Almir, jedan od njegovih sinova, u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhapšen. Priznao je krivicu zbog sudelovanja u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim grupama. Ipak, uprkos tome osuđen je na skandalozno blagu kaznu od samo godinu dana zatvora. Prema informacijama kojima raspolažu bezbjednosne agencije u BiH, Džinić i njegova supruga i ostala djeca i dalje su u Siriji.

Zbog krivičnih djela povezanih s terorizmom Interpol je, na zahtjev iz BiH, ranije raspisao poternice za Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Ramom Grahovićem, Ibrom Čufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Jasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem i Senadom Kasupovićem. Traga se i za Ahmedom Zuharijem koji, uz državljanstvo BiH, ima i državljanstvo Saudijske Arabije.

(Agencije)

Ne propustite