EKSKLUZIVNO Izvještaj Amnesty Internationala: Svijetom zavladali mržnja i strah iz vremena nacizma, u BiH žrtve još uvijek čekaju pravdu!

Tema sedmice
EKSKLUZIVNO Izvještaj Amnesty Internationala: Svijetom zavladali mržnja i strah iz vremena nacizma, u BiH žrtve još uvijek čekaju pravdu!
Političari su koristili otrovnu neljudsku retoriku „mi protiv njih“ koja je dodatno i opasno podijelia svijet – navodi se u izvještaju. Riječ je o cijelovitoj analizi stanja ljudskih prava u 159 država svijeta.

Procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini je usporeno zbog manjka kapaciteta i resursa, ali i zbog nefikasnog vođenja slučajeva i stalnih političkih opstrukcija, navodi se u najnovijem izvještaju Amnesty International, najveće svjetske nevladine organizacije za borbu protiv kršenja ljudskih prava.

  • Uprkos određenim zakonodavnim pomacima u BiH, još uvijek su ranjive manjine predmet raširene diskriminacije. Nastavljeni su napadi na novinare i slobodu izražavanja, a civilnim žrtvama nije omogućena odšteta – navodi se u dijelu izvještaja koji se odnosi na našu zemlju.

Inače, ova organizacija sa sjedištem u SAD, ističe da je svijet u prošloj godini postao „mračnije mjesto“.

  • Političari su koristili otrovnu neljudsku retoriku „mi protiv njih“ koja je dodatno i opasno podijelia svijet – navodi se u izvještaju. Riječ je o cijelovitoj analizi stanja ljudskih prava u 159 država svijeta.

Opasna retorika se pojavila u EU i Sjedinjenim Američkim Državama i na drugim mjestima vukući svijet nazad, čineći ga takvim da ostaje nijem na velike žrtve ratova.

 

  • Mržnja i strah su preovladavali i takvo stanje nije viđeno još od tridesetih godina prošlog sotljeća  rekao je  - Salil Shetty,generalni sekretar Amnesty International.

 

Ne propustite