MANJI ENTITET BLOKIRA BIH DA BI ODBRANIO BEOGRAD Zašto se RS protiv tužbi protiv Srbije kada bi i ona dobila dio odštete zbog srbijanske agresije i genocida!?

Tema sedmice
MANJI ENTITET BLOKIRA BIH DA BI ODBRANIO BEOGRAD Zašto se RS protiv tužbi protiv Srbije kada bi i ona dobila dio odštete zbog srbijanske agresije i genocida!?
No, Govedarica nije pojasnio na šta u tom slučaju mislio obzirom da se zahtjev revizije odnosi na krivicu Srbije. Također, kako nam je pojašnjeno iz dobro upućenih ekspertskih krugova, nejasno je zašto se predstavnici manjeg entiteta protive procesu, osim ako je riječ o najobičnijem politikantstvu i pokušaju da nadmaše naconalizam i separatizam Milorada Dodika.

Predstavnici Saveza za promjene na današnjoj konferenciji za medije izjavili su kako je vlast na državnom nivou u tehničkom mandatu te da će pokrenuti krivične prijave zbog pokretanja zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije.

Šef Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je kako Republika Srpska ne smije biti dodatno optužena niti ugrožena prema bilo kojem osnovu.

No, Govedarica nije pojasnio na šta u tom slučaju mislio obzirom da se zahtjev revizije odnosi na krivicu Srbije. Također, kako nam je pojašnjeno iz dobro upućenih ekspertskih krugova, nejasno je zašto se predstavnici manjeg entiteta protive procesu, osim ako je riječ o najobičnijem politikantstvu i pokušaju da nadmaše naconalizam i separatizam Milorada Dodika. Srbija je tužena i neka se Srbija brani, kažu pravnici.

- Ako Međunarodni sud pravde prihvati zahtjev i donese presudu o krivici Srbije te joj naredi da plati odštetu BiH to bi, u ovakvoj situaciji, značilo da bi dio novca dobila i Republika Srpska, jer je agresija bila na cijelu državu i genocid je izvršen na velikom dijelu njene teritorije - pojašnjeno nam je. 

Ali, predstavnici Saveza za promjene se stavljaju u poziciju zaštitnika Srbije, a ne svojih glasača. 

- Nakon današnjeg sastanka smo usaglasili naše stavove, a jedan od njih se odnosi na Predsjedništvo BiH i Mladena Ivanića koji će tražiti vanrednu sjednicu u što kraćem roku. Nadamo se da će ostala dva člana Predsjedništva iskoristiti priliku i odazvati se tom sastanku. Tada će se pokušati razriješiti ustavna kriza dijalogom - kazao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, ukoliko Sakib Softić pokrene reviziju presude, što je, kako je kazao, nezakonito i neustavno, onda svi moraju znati da se vlast koju kreiramo "nalazi u tehničkom mandatu i da u Parlamentu BiH nema skupštinske većine".

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da Izetbegović djeluje vaninstitucionalno, a da će za novonastalu krizu isključivi krivac biti Izetbegović.

Ne propustite