David Scheffer, šef bh. tima: Utjecajni Clintonov ekspert autor revizije presude protiv Srbije

Tema sedmice
David Scheffer, šef bh. tima: Utjecajni Clintonov ekspert autor revizije presude protiv Srbije
Scheffer je jedan od najvećih pravnih eksperata, moralna osoba sa velikim uticajem u međunarodnim pravnim krugovima.

Scheffer je jedan od najvećih pravnih eksperata, moralna osoba sa velikim uticajem u međunarodnim pravnim krugovima.
Veliki prijatelj BiH, David John Scheffer je čovjek bez kojeg ne bi bilo revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, tvrde danas mediji u BiH, piše Tanjug.

Za njega, kako se navodi, kažu da je uradio glavni dio posla, zbog čega i tvrde da je Scheffer autor revizije presude protiv Srbije.

U Schefferovoj biografiji stoji da je američki pravnik i diplomata koji je 1997. godine, za vrijeme Billa Clintona, bio prvi ambasador SAD-a za pitanja ratnih zločina.

Scheffer je profesor prava i direktor Centra za međunarodna ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Northwester, a profesor je prava na međunarodnom pravu i ratnim zločinima na univerzitetima Georgetown, Columbia Duke I George Washington Univerzitetu.

Tokom Clintonovog prvog mandata najprije je bio viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada bila ambasador u Ujedinjenim narodima i zajedno sa njom bio je utemeljitelj ideje ICTY-a .

Od 1993-1996 bio je zamjenik odbora Nacionalnog vijeća sigurnosti SAD-a.

Formirao tribunale
Kao ambasador, učestvovao je u stvaranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalnog suda za Sijera Leone, i Tribunala za zločine Crvenih Kmera u Kambodži.

On je također vodio pregovarački tim SAD-a u Međunarodnom krivičnom sudu, vodio je tim američkih eksperata od preko 200 stručnjaka.

Bio je i šef sudiji Teoderu Meronu, jednom od članova tog tima.

Clinton ga je imenovao sudijom iz američke kvote za Tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali je po dolasku Georgea Busha smijenjen, a umjesto njega republikanci su postavili Teodora Merona.

Scheffer je jedan od najvećih pravnih eksperata, visoko moralna osoba sa velikim uticajem u međunarodnim pravnim krugovima.

Izvor: Agencije

Ne propustite