Evo kako je izgledalo fizičko vaspitanje prije pola vijeka (VIDEO)

Zanimljivosti
Evo kako je izgledalo fizičko vaspitanje prije pola vijeka (VIDEO)
Nekad su učenici u školama mogli da se penju uz konopac, urade 20 sklekova, preskoče zid, a danas za mnogu djecu i kolut naprijed predstavlja problem.

Nekad su učenici u školama mogli da se penju uz konopac, urade 20 sklekova, preskoče zid, a danas za mnogu djecu i kolut naprijed predstavlja problem.

Fizičko vaspitanje ili kako se ranije zvalo fizička kultura, veoma je bitan dio školskog obrazovanja u svakoj zemlji. Ne samo zbog benefita za tijelo koje imaju vježbe obilkovanja i gimnastika, već i zbog boljeg rada kako unutrašnjih organa tako i mozga koji je bitniji dio u obrazovanju djece.

Takođe, kroz fizičko vaspitanje stvarali su se asovi jugoslovenskog i svjetskog sporta jer se upravo osnovna motorika i svijest o treningu usađivala kod djece na časovi fizičkog. Ali, tako je bilo nekada.

vjezbe-2

Danas djeca sve manje rade fizičko, profesori sve više dopuštaju djeci da ne rade ove časove, a i oni sami zabušavaju taj čas.

Naročito je pogubno što fizičko vaspitanje ne postoji u predškolskom uzrastu i ranom školskom uzrastu od 1. do 4. razreda. Ustvari postoji ali te časove drže vaspitačice i učiteljice koji nisu ni adekvatno obučene a ni obučene za fizičko.

Sa pojavom novih tehnologija (Televizija,internet, mobilni telefoni) djeca su sve više prestajala da se kreću i da se zanimaju tehnološkim igračkama i tako bivaju gojaznija, sa krivim kičmama, ravnim tabanima itd. I zato je upravo fizičko vaspitanje trebalo da bude ta spona koja će ih vratiti u realan svijet sprota i kretanja.

Ali, kod nas fizičko vaspitanje više nije isto kao prije 50 godina, a vjerovatno ni drugdje u svijetu. Nekada su naše dede radile gimnastiku, atletiku i bili su pravi supermeni u odnosu na današnje mladiće.

Mogli su da urade po 20 zgibova, 20 sklekova, kolut naprijed, nazad, stoj na rukama, da se popnu uz konopac, da preskoče zid, da istrče 100 metara za 12 sekundi. itd. A bili su prosečni ljudi…

Danas, ne možete naći prosječnog momka od 15 godina koji može da uradi 10 sklekova…

Fizičko vaspitanje je izgubilo svaki smisao, djeca bježe sa časova, profesori zabušavaju iste, a rezultat je katastrofalan..što se vidi i po sportskim rezultatima, ali i po zdravstvenom stanju djece koja boluju od hipertenzije, velike masnoće u krvi, krive kičme, ravnih tabana, loše motorike, prenosi telegraf.rs.

Ne propustite