Sedam veličanstvenih: Ovo su bili najveći šmekeri YU filma!

Show
Sedam veličanstvenih: Ovo su bili najveći šmekeri YU filma!
Tokom nepunih pet decenija (1945-91) kroz domaće filmove prošli su brojni glumci i glumice (u nastavku, bavićemo se samo muškarcima).

Tokom nepunih pet decenija (1945-91) kroz domaće filmove prošli su brojni glumci i glumice (u nastavku, bavićemo se samo muškarcima). 

Neki od njih su se profilisali kao značajni umjetnici, majstori glume; u isto vrijeme, pojedini su se na velikom ekranu izdvojili svojim šarmom, ljepotom, harizmom...

Riječ, upravo onim kvalitetima koji nekoga čine - šmekerom.

Rade Šerbedžija, Krunoslav Šarić, Relja Bašić, Ljubiša Samardžić, Branislav Lečić, Nikola Kojo, Dragan Bjelogrlić (poslednja dvojica su ipak pripadnici generacije koja je tek poslije raspada Jugoslavije igrala svoje najbolje uloge)... mnogi će među ovim ali i nekim drugim imenima pronaći svoje favorite. 

Ovom prilikom izdvojit ćemo sedmoricu koji nesumnjivo zaslužuju epitet šmekera:

7. MILAN ŠTRLJIĆ

milan

Rođeni Slavonac, odrastao je i školovao se u Splitu. Štrljić je, u želji da upiše Fakultet dramskih umjetnosti, po završenoj gimnaziji stigao u Beograd, gdje je i diplomirao. Ostao je da živi i radi u Beogradu; ipak, film koji ga je predstavio široj publici kao harizmatičnog mladog glumca sniman je u Dubrovniku - "Okupacija u 26 slika“ (1978) Lordana Zafranovića
Uslijedila je i uloga koja mu je donijela popularnost širom stare Jugoslavije - u TV seriji "Velo Misto“ (1980).

Milan Štrljić je tokom osamdesetih igrao u više od 30 igranih filmova i još desetak TV projekata. Crnomanjast, markantne spoljašnjosti i zavodljivog osmijeha, nerijetko je dobijao uloge zavodnika ("Bal na vodi“, "Pazi šta radiš“, "Hoću živjeti“). U Beogradu je radio sve do izbijanja rata u Hrvatskoj 1991, kada se preselio u Split, gdje i danas živi. Posljednjih godina angažovan je u splitskom kazalištu kao intendant, a pojavljivao se i u pojedinim hrvatskim telenovelama. 

(mondo.rs)

 

Ne propustite