Ekskluzivno: Jedan od najdirljvijih govora Alije Izetbegovića u opkoljenom Sarajevu - Kako smo šokirali Evropu i zašto su Bosanci "čudan svijet"!

Tema sedmice
Ekskluzivno: Jedan od najdirljvijih govora Alije Izetbegovića u opkoljenom Sarajevu - Kako smo šokirali Evropu i zašto su Bosanci "čudan svijet"!
Poruke koje je rahmetli Izetbegović tada prenio vođama odbrane BiH i danas imaju snažan odjek, a objavljene su u izdanju „Borac Armije RBiH“.

"Dokumenti do kojih smo došli govore da je razbijanje Bosne i Hercegovine planirano za dvije do tri sedmice. Očekivali su da ćemo biti razbijeni za 20 dana, ali mi smo svijetu priredili dva šoka", govorio je 9. decembra 1993. godine Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine u jednom od njegovih najdirljivih, ali zaboravljenih govora.

Naime, portal Novi.ba došao je do cijelokupnog Izetbegovićevog obraćanja na seminaru organiziranom za oficire Armije BiH održanom u opkoljenom Sarajevu.

Poruke koje je rahmetli Izetbegović tada prenio vođama odbrane BiH i danas imaju snažan odjek, a objavljene su u izdanju „Borac Armije RBiH“.

  • Jedan mali narod, bosanskohercegovački, jer nije to bio samo bošnjački narod, tu ima značajan dio Srba i Hrvaa koji se s nama bore, i mi cijenimo njihovo prisustvo, jer je njihov položaj nešto drugačiji nego naš. Teško je danas biti Srbin i Hrvat u Sarajevu. Odozgo s brda ga zovu izdajicom, a ovdje ga gledaju ponekad sa sumnjom. Dakle, građani su pružili jedan otpor koji je za svijet bio potpuno neočekivan i neobjašnjiv – poručio je.

Izetbegović je potom ispričao, šta su mu u povjerenju govorili međunarodni zvaničnici.

  • Kada je dolazio lord Karington, sjećate se tog gospodina, kaže meni u jednom momentu, nakon dva-tri sata razgovora, pošto je vidio da nećemo da popustimo: Dobro, šta namjeravate?  Ja kažem, borit ćemo se. „Pa, kako će te se boriti. Znate li vi s kim imate posla“ I onda mi nabraja kakve sve strahote i gvozđurije oni imaju. Ja mu kažem, znamo mi to bolje od vas – rekao je Izetbegović.

arhiva

To je prvi šok koji je, kako je pojasnio doživjela Evropa. Drugi je, kako je rekao Evropa doživjela nešto kasnije.

  • Kultura i ljudskost se našla na našoj, a ne na njihovoj strani. Ako će neko rušiti bogomolje, mostove, kulturne spomenike, ubijati žene i djecu Evropa bi to očekivala od Bosanaca. Zašto, pa tako je pisalo u njenim knjigama, to su neke zablude širene stotinama godina. Ali, dogodilo se upravo suprotno, drugi su to radili, a mi nismo – naveo je Izetbegović.

On je potom ispričao kako je u ljeto 1993. godine u danu teškog bombardiranja Sarajeva „došlo mu da prošeta gradom“.

  • Rekao sam to mojim pratiocima, među kojima je bio ovaj naš Haris i Osmica (Osman Mehmedagić, sadašnji direktor Obavještajno-sigurnosne agencije op.a.), i izašli smo. Na sve strane su padale granate, a onda iz jednog haustora više žena: Predsjedniče, zar vas nije strah? Kažem: Naravno da jeste. Ona je bila malo iznenađena tim odgovorom. Pa dobro zašto onda hodate, pitala me. Kažem da imam neki svoj razlog. Nije mi se hvala Bogu ništa dogodilo, ali hoću da kažem da smo mi postali neki čudan svijet. Neki dan mi je došla ekipa snimatelja  odsjeli su u Holiday Innu i najavili da bi samnom interevju napravili. U zakazano vrijeme njih nema, ja pitam šta je s njima. Javljaju da ne mogu da dođu, jer padaju granate. Tad sam rekao, hajdemo mi kod njih pješke, da im pokažemo da nas nije strah. Bit će to dobro za početak priče – rekao je Izetbegović, između ostalog, tokom seminara. Kao ključnu poruku vojnim licima, Izetbegović je tada naveo, da moraju čuvati živote vojnika i njihovu čast. 

Ne propustite