Depresija, bolest modernog društva

Moda i ljepota
Depresija, bolest modernog društva
Depresija je veoma čest psihički poremećaj u XXI stoljeću i vrlo je važno prepoznati i suočiti se sa njom.

Najčešći simptomi depresije su: dugotrajna potištenost, gubljenje interesa za život, gubitak volje za ono što vas je nekad usrećivalo i za ono u čemu većina ljudi pronalazi užitak, zatim umor, pad koncentracije, promjene u apetitu, nesanica te nemiran san. A  tu su i osjećaj krivice, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu.

Depresija onemogućava obavljanje normalnih i svakodnevnih životnih aktivnosti, te zbog toga oboljeli od depresije osjećaju sramotu ili krivicu i iz tog razloga  često razmišljaju o smrti i umiranju, uključujući i ideje o samoubistvu.

Uzroci depresije mogu biti sve ono što stvara unutarnju neravnotežu, a neki od uzroka su: genetska predispozicija, gubitak ili smrt voljene osobe, veliki događaji u životu, pa čak i oni sretni mogu biti uzrok depresije, druge mentalne bolesti, ovisnosti, traume iz djetinjstva, te pretjerana izloženost stresu.

Važno je znati da je depresija bolest baš kao i svaka druga. Za to nije kriv ni bolesnik ni neko drugi. Depresija nije znak nečije slabosti.
Oboljeli ne smije biti sam u borbi protiv depresije i mora tražiti pomoć liječnika koji će mu odrediti odgovarajuću terapiju.

Međutim treba znati da antidepresivi nisu jedino rješenje i da ne treba odmah posegnuti za njima, jer antidepresivi samo ublažavaju simptome, a ne rješavaju probleme i uzorke. Pravi cilj bi trebao biti da oboljeli svoj život vratiti u ravnotežu i  ponovo preuzme kontrolu nad njim. Treba odrediti razlog zbog kojeg je depresivan, te pokušati shvatiti šta je potrebno da bi zaustavio bol koju osjeća. Također, redovno vježbanje dobro je za središnji nervni sistem te pomaže poboljšanju moždane aktivnosti, smanjuje stres, te  pomaže oboljelom da bistrije razmišlja.

Ne propustite