Nakon teške tragedije u Sarajevu: Eksperti kažu - plinske boce i sigurnosni propisi iz jugoslovenskog doba su smrtna opasnost!

Tema sedmice
Nakon teške tragedije u Sarajevu: Eksperti kažu - plinske boce i sigurnosni propisi iz jugoslovenskog doba su smrtna opasnost!
Dvije starije osobe su smrtno stradale, a osam je povrijeđenih u velikom požaju koji je teškom mukom lokaliziran. Stručnjaci upozoravaju da sistem kontrole, donošenja zakona i podzakonskih akata ne funkcionira na pravi način te su građani često izloženi neprovjerenim instalacijama i starim plinskim bocama.

Bosna i Hercegovina preuzima, formalno, evropske standarde u zaštiti od požara, ali se oni neprimjenjuju, što dovodi o tragedija kakva se dogodila danas u Sarajevu, kazali su za Novi.ba stručnjaci Instituta za upravljanje rizicima (INZA).

Naime, u naselju Alipašino polje u Sarajevu jutros je, najvjerovatnije od eksplozije plinske boce izbio požar u stambenoj zgradi. Dvije starije osobe su smrtno stradale, a osam je povrijeđenih u velikom požaju koji je teškom mukom lokaliziran. Stručnjaci upozoravaju da sistem kontrole, donošenja zakona i podzakonskih akata ne funkcionira na pravi način te su građani često izloženi neprovjerenim instalacijama i starim plinskim bocama.

  • Institut za standarde BiH usvaja evropske norme i to je dobro, ali nadležni organi vlasti ih ne pretvaraju u domaće propise, pa inspekcije nemaju osnova djelovati. To sve povećava rizik od ovakvih tragičnih događaja – navode stručnjaci iz INZA-e, naučne ustanove sa decenijama iskustva i djelovanja.

Ukoliko se, kako ističu, pokaže da je uzork požara eksplozija plinske boce onda je najvjerovatnije došlo do vraćanja plamena unutar boce pod pritiskom, a za šta je uzrok neispravan ventil i stara plinska boca.

  • Pojedini distributeri neprovjeravaju starost boca, a na našem tržištu ima i boca starijih od 30 godina. Nestručnim rukovanjem one postaju velika opasnost. Kontrole su slabe ili nikakve, a ovo mora biti opomena da se počnu primjenjivati rigorozni evropski standardi koje imamo, ali ih niko nepoštuje – kažu iz Instituta za zaštitu od požara.

Oni navode da pravilnici po kojima inspekcija treba kontrolirati ispravnost instalacija, ventila i plinskih boca su nerijetko samo prepisani iz jugoslovenskih pravilnika sa minornim izmjenama.

  • Inspektorima su tako ruke vezane. Vlasti moraju više računa povesti i brže usvajati evropske standarde sigurnosti – poručuju. Također, posebnu pažnju nadležni moraju poklanjati ranjivim kategorijama stanovništa.
  • Ovdje su stradale starije osobe koje su morale biti pod mnogo pažljivijim nadzorom i jačim kontrolama zbog rukovanja plinskim instalacijama – dodaju eksperti.

 

Ne propustite