Očekuje se milionska investicija u najatraktvniji objekt u Sarajevu: Vlada FBiH upisuje Kasarnu Jajce u svoje vlasništvo

Tema sedmice
Očekuje se milionska investicija u najatraktvniji objekt u Sarajevu: Vlada FBiH upisuje Kasarnu Jajce u svoje vlasništvo
ederalna vlada je donijela Rješenje o davanju naloga za upis prava vlasništva na zemljištu bivše kasarne „Safet Hadžić“.

Kasarna Jajce, danas nazvana po heroju Safetu Hadžiću, jedan od najatraktivnijih objekata u starom dijelu Sarajeva, uskoro bi mogao postati predmetom milionske investicije, jer je riješavanje statusa objekta pokrenuto sa mrtve tačke, saznaje Novi.ba.

Naime, Vlada FBiH je nakon godina čekanja pokrenula proceduru za upis vlasnišva nad objektom koji je proglašen neperspektivnom vojnom imovinom.

  • Federalna vlada je donijela Rješenje o davanju naloga za upis prava vlasništva na zemljištu bivše kasarne „Safet Hadžić“. Na ovaj način je Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu naloženo da u zk. ul. 55 izbriše Državni sekretarijat za poslove narodne odbrane FNRJ, te upiše pravo vlasništva na neperspektivnoj vojnoj lokaciji bivše kasarne „Safet Hadžić“ (raniji naziv kasarna „Jajce“) u korist Federacije BiH sa 1/1 dijela – odlučeno je na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Upisom vlasništva, Vladi FBiH će biti omogućeno da ovaj reprezentativni objekt sa najboljim pogledom na Sarajevo proda ili da pod koncesiju. Turisti i danas dolaze obići ovaj nacionalni spomenik, a odavno postoji interes da se od njega napravi hotel. Riješavanje imovinsko-pravnih odnosa otvorit će vrata i za realizaciju ove investicije koja će dodatno obogatiti sve bolju turističku ponudu glavnog grada BiH. 

Ne propustite