Novi.ba otkriva pakleni plan: "Pokret za Evropu" će, poput hrvatskog "Mosta" omogućiti SDA da, nakon izbora, opet uzme vlast!

Tema sedmice
Novi.ba otkriva pakleni plan: "Pokret za Evropu" će, poput hrvatskog "Mosta" omogućiti SDA da,  nakon izbora, opet uzme vlast!
Plan je da „Pokret za Evropu“, po principu hrvatskog „Mosta“ na narednim općim izborima pokupi glasove nezadovoljnih birača, onih koji su razočarani djelovanjem aktuelni vlasti, a onda nakon izbora uđe u koaliciju sa SDA.

„Pokret za Evropu“ koji okuplja nekoliko načelnika, a koji su kao nezavisni kandidati pobijedili na lokalnim izborima, tvrde dobro upućeni analitičari za Novi.ba, novi je parastranački projekt Stranke demokratske akcije (SDA), pripremljen namjenski za naredne opće izbore. Naime, jučer je u u Sarajevu je održan sastanak nezavisnih načelnika bosanskohercegovačkih općina i lokalnih zajednica, a u organizaciji predstavnika Evropske unije Larsa-Gunnara Wigemarka, gdje je, kako je preneseno, formiran "Pokret za Evropu".

Na radnom ručku prisustvovali su načelnici i gradonačelnici nekoliko općina u Bosni i Hercegovini - Fuad Kasumović (Zenica), Amra Babić (Visoko), Zlatko Hujić (Bosanski Petrovac), Sead Džafić (Kalesija), Zikrija Duraković (Bužim), Ibrahim Hadžibajrić (Stari Grad Sarajevo) i Muhamed Ramović (Goražde).

Njihova pobjeda na lokalnim izborima kao osoba koje ne pripadaju glavnim političkim strankama bila je za mnoge iznenađenje i ohrabrenje, te nada da će se pojaviti alternativa etabliranim strankama. Međutim, dobro upućeni izvori Novi.ba tvrde da se radi o veoma dobro osmišljenom spinu SDA, odakle, gle čuda dolazi većina načelnika koji osnivaju „Pokret za Evropu“.

  • To su sve kadrovi koje je SDA lansirala na političku scenu, neki od njih su bili visoko pozicionirani poput Fuada Kasumovića. Oni su i na proteklim lokalnim izborima imali podršku nekih frakcija SDA. Nije realno da će te veze tek tako biti prekinute. Naprotiv, oni će javno biti protivnici, ali će tajno raditi vrlo koordinirano te se nakon izbora ponovo ujediniti u koaliciju – kaže naš sagovornik.

Plan je da „Pokret za Evropu“, po principu hrvatskog „Mosta“ na narednim općim izborima pokupi glasove nezadovoljnih birača, onih koji su razočarani djelovanjem aktuelni vlasti, a onda nakon izbora uđe u koaliciju sa SDA.

  • Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću treba alternativni koalicioni partner. Oni smatraju da bi „Pokret za Evropu“ mogao uzeti dio glasova koji bi mogao pripasti Savezu za bolju budućnost, te tako otvoriti drugu opciju za bošnjačku koaliciju nakon izbora – tvrde analitičari.

SDA, naravno, ne računa da bi Pokret za Evropu mogao uzeti njihove glasove, jer već imaju iskustvo osnivanja Demokratske fronte koje su izdašno pomagali i time značajno oslabili njihovog glavnog protivnika Socijaldemokratsku frontu. Ovako namjeravaju oslabiti ponajviše SBB, ali i već podijeljenu ljevicu.

U Hrvatskoj je „Most“ predvođen Božom Petrovom, načelnikom Metkovića osvojio dobar dio glasova, ali je na koncu opet zajedno sa HDZ-om formirao vlast omogućujući tako desničarskoj stranci da se vrati na vlasti.

  • Ti načelnici provode politiku SDA, nema tu nikakve dileme. Oni su odgojeni u tom političkom sistemu i predstavljanjem kao nezavisni, samo potvrđuju da u SDA ima „zdravih snaga“ koje će se kad tad vratiti pod okrilje svoje stranke – navodi naš izvor.

Čudno je, također, kako predstavnik EU Wigemark u startu pruža podršku jednoj političkoj stranci iako EU nema praksu direktnog miješanja u takve stvari. 

Ne propustite