Azra Čelik za Novi.ba: "Ključ uspjeha je biti drugačiji"

Praktična žena
Azra Čelik za Novi.ba: "Ključ uspjeha je biti drugačiji"
Uvijek nam je zadovoljstvo kada pišemo o mladim i uspješnim ljudima. Azra Čelik je iznimno talentovana djevojka, koja svojim unikatnim radovima mnogim damama ispunjava snove i priprema ih za njihove najvažnije životne trenutke ( vjenčanja, proslaverođendana, godišnjice..).. Njene facebook stranice pod nazivom "Zuzu Pokloni", "Zuzu Šunjalice" i "Zuzu events" su za kratko vrijeme dostigle ogroman broj pratilaca i postale veoma poznate među ljudima sa stilom.

Uvijek nam je zadovoljstvo kada pišemo o mladim i uspješnim ljudima. Azra Čelik je iznimno talentovana djevojka, koja svojim unikatnim radovima mnogim damama ispunjava snove i priprema ih za njihove najvažnije životne trenutke ( vjenčanja, proslave rođendana, godišnjice..).. Njene facebook stranice pod nazivom "Zuzu Pokloni", "Zuzu Šunjalice" i "Zuzu events" su za kratko vrijeme dostigle ogroman broj pratilaca i postale veoma poznate među ljudima sa stilom. 

"Ja sam Azra Čelik, a sve više sam i Zuzu na šta sam jako ponosna. Rođena sam na Dan žena, 8. marta 1992. godine u Sarajevu. Kreativnost se u meni probudila davno još u osnovnoj školi, kada sam od imele napravila siluetu čovjeka u pokretu, a onda su krenule druge figure, kreativno pisanje, kreativni pokloni i danas sam ponosna na svoja tri hobija koji nose naziv "Zuzu Pokloni", "Zuzu Šunjalice" i "Zuzu events". Po struci sam magistrica Turizma i zaštite životne sredine. Moja kreativnost je dio svega što radim pa čak i studija. Tema moga magistarskog rada se odnosila na razvoj kreativnog turizma, a to je ujedno bio i prvi put da se ta tema obrađuje u Bosni i Hercegovini" uvodi nas Azra u svoju životnu priču. 

 

1. Kada ste se počeli baviti izradom unikatnih radova i u čemu pronalazite inspiraciju i motivaciju? 

Izradom unikatnih i kreativnih sam se aktivno počela baviti prije četiri godine. Kao većina djevojaka počela sam sa izradom nakita, ali mi je to bilo dosadno i htjela sam raditi nešto što niko do tada u Sarajevu nije radio pa sam počela sa oslikavanjem i izradom neobičnih patika koje ja nazivam "šunjalicama". Nakon toga je uslijedila izrada unikatnih poklona, pa organizacija događaja. Moja želja da budem drugačija me motivisala za ovaj rad i još uvijek me inspiriše. Volim neobične stvari i trudim se omogućiti drugima da izađu iz nametnutih stavova i budu drugačiji. Zadovoljstvo mojih kupaca mi je inspiracija da budem što bolja.

 2. Šta zapravo znači "ZuZu" i zbog čega ste se odlučili za taj naziv? 

To je pitanje koje mi svi postavljaju. Pojam ili naziv "Zuzu" smislile su moje dvije prijateljice Džejran i Ema, prije nekoliko godina. Vraćale smo se iz grada i smišljale jedna drugoj nadimke, one su meni dale Zuzu. Nešto kasnije sam bila na jednom seminaru u Nišu i sinula mi je ideja da bi mogla tako nazvati svoj hobi odnosno "Zuzu Šunjalice". Kako sam širila ponudu htjela sam da "Zuzu" postane prepoznatljiv pojam, a nadam se i brend uskoro.

3. Budući da ste u teškoj bosanskohercegovačkoj situaciji sami sebi obezbjedili "radno mjesto" i uspjeli možete li nam kazati u čemu se krije tajna uspjeha. Šta biste poručili svim mladim ljudima? 

Ne postoji nikakva posebna formula niti šifra koja vodi do uspjeha. Svako od nas ima ključ za vrata uspjeha i samo je bitna volja. Ja sam počela raditi sa 16 godina, već devet godina sebe finansiram i jednostavno nosim u sebi tu želju za radom i ništa mi nije mrsko. Svako od nas treba da radi ono što voli bez obzira šta drugi kažu na to. Prije četiri godine niko nije mislio da će mlade nositi patike-šunjalice na vjenčanju, a ja sam do danas napravila bezbroj svadbenih šunjalica. Bitno je vjerovati u sebe. Bitno je biti drugačiji od ostalih, naročito na tržištu i biti spreman odreći se nekih stvari. Dok su moji prijatelji zujali, ja sam radila.

4. Pamtite li neku neobičnu narudžbu?

Svaka je neobična, ali jedna od posebnih je jedan proizvod "Zuzu Poklona" kojim je mladić zaprosio svoju djevojku. A, druga je da su mladenci na dan vjenčanja nosili moje šunjalice, oboje.
 

5. Žene vole pažnju i poklone. Koliko su Bosanci i Hercegovci kreativni pri naručivanju poklona?  

Moji kupci su uglavnom žene, mi generalno imamo više osjećaja za te stvari. Često se više umorim dok izvučem detalje od kupca nego pri izradi. Kupci često misle da su slike za kutiju iznenađenja dovoljne, ali nisu. Kada imam detalje ta kutija ima sasvim drugi smisao. Muškarci slabije naručuju. Kad god primim narudžbu od muškarca pomislim da li je nešto pogriješio.

6. Gdje putuju Zuzu pokloni? 

Po cijeloj BiH, a sunjalice sam slala i za Srbiju i Hrvatsku. Mada su to rijetko slučajevi jer je poštarina jako skupa. 

7. Šta smatrate najljepšim dijelom u svom poslu? 

Najljepši dio je što kroz 90% narudžbi ja ostvarim prijateljstva i što kroz svoje poklone vidim stranu ljudi koja se ne pokazuje svakom. Ja sam jako emotivna pa se baš vežem za ljude.

8. Vi ste učestvovali i u organizaciji rođendana za Unu Džeko, kćerke našeg poznatog fudbalera, Edina Džeke. Kako je došlo do Vaše saradnje?

Mene svi kontaktiraju preko mojih facebook stranica pa tako se desila i saradnja sa Amrom. Njena prijateljica me kontaktirala preko stranice "Zuzu Events" i spojila nas.
 

9. Koji su Vaši planovi za budućnost?

Ja imam toliko planova, toliko snova i ciljeva za koje vjerujem da ću i ostvariti. Za sad radim na ideji da otvorim prostor u kojem ću raditi sve i biti dostupna kupcima.
 

10. Šta biste poručili svim našim čitaocima?

Pronađite ono što vas čini sretnim i zadovoljnim, bavite se onim što volite i sve će se samo posložiti.
 

Ne propustite