Ruski trojanski konj na Balkanu: "Sputnik" forsira utrku u naoružanju i prekrajanje granica BiH

Tema sedmice
Ruski trojanski konj na Balkanu: "Sputnik" forsira utrku u naoružanju i prekrajanje granica BiH
Zlokobno izgledaju informacije koje ruski medij plasiraju o „početku kraja Bosne i Hercegovine“ te crtanju nekih „novih granica“. Iako se često pod plaštom profesionalnog izvještavanja, ovaj otvoreno proruski medij konstantno forsira stav da BiH nije funkcionalna država te da je neophodno „novo riješenje

Priču o regionalnoj utrci u naoružanju guraju ruski propagandni mediji, tvrdi novinar DW Daniel Šunter, navodeći kako dio medija provodi „militarizaciju“ kao neku propagandnu kampanju.

- Mislim da stvaranje takve atmosfere odgovara nekim međunarodnim interesima, koji nadilaze Srbiju i koji sprovode propagandnu kampanju na nivou cijele Evrope. Tu bi trebalo obratiti pažnju na izvore informisanja koji pokazuju jednu izraženu prorusku tendenciju ili su direktno ruski izvori informisanja. Tu se ta tema napuhava preko svake mjere i ona je već dobila lažnu formu regionalne utrke u naoružavanju – koje nema – i pripreme za nekakav oružani sukob, što je također fikcija – navodi novinar njemačke države medijske kuće.

Šunter nije direktno prozvao niti jedan medij, ali je jasno da u prvom redu misli na rusku medijsku kuću „Sputnik“ koja se posljednjih mjeseci agresivno širi u regionu i to iz Beograda, nerijetko aktuelizirajući priče o sukobu i naoružanju. „Sputnik“, kao ruski trojanski konj, posljednjih dana posebno forsira priču o krizi u Bosni i Hercegovini.

Zlokobno izgledaju informacije koje ruski medij plasiraju o „početku kraja Bosne i Hercegovine“ te crtanju nekih „novih granica“. Iako se često pod plaštom profesionalnog izvještavanja, ovaj otvoreno proruski medij konstantno forsira stav da BiH nije funkcionalna država te da je neophodno „novo riješenje“.

Beogradski analitičar Dejan Anastasijević za DW zaključuje da se militarizacija javnog i medijskog prostora samo donekle može objasniti političkom propagandom. „Ima tu, naravno, propagande, ali stari svjetski poredak se ipak ne drži baš najbolje. A pored toga, balkanska regija je već neko vrijeme prilično zapostavljena – i to od Europske unije, ali i SAD-a u vrijeme Obame. Sve to dovodi do toga da se sve države ovdje osjećaju nesigurnije. A kad se države osjećaju nesigurno, one se počinju naoružavati. Mi, na žalost, pratimo loše globalne trendove, a ovo je jedan od takvih", kaže Anastasijević.

 

Ne propustite