Zašto gubimo milione eura prihoda: Srbija i Hrvatska se bogate na prirodnim resursima BiH, jer nam ne plaćaju koncesiju!

Tema sedmice
Zašto gubimo milione eura prihoda: Srbija i Hrvatska se bogate na prirodnim resursima BiH, jer nam ne plaćaju koncesiju!
Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine otvorit će pitanje korištenja prirodnih dobara nad kojima BiH ima međunarodni subjektivitet, a koja se koriste se bez državne dozvole ili ugovora o koncesiji, saznaje Novi.ba.

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine otvorit će pitanje korištenja prirodnih dobara nad kojima BiH ima međunarodni subjektivitet, a koja se koriste se bez državne dozvole ili ugovora o koncesiji, saznaje Novi.ba. Na taj način, država gubi milione eura godišnje, dok kompanije ostvaruju direktnu dobit korištenjem neprocjenjivih prirodnih resursa. Apsurdno je da koncesije plaćaju zanatlije ili vlasnici kamenoloma, a to ne rade energetske kompanije koje koriste vodno bogatstvo BiH.

Naime, državna Komisija za koncesije već duže vrijeme od vlasti traži pokretanje procesa u kojima bi se reguliralo ovo pitanje.

  • Komisija je u svojim ranijim godišnjim izvještajima ukazivala na potrebu da se preispita postojeća pravna usklađenost korištenja javnih dobara u ekonomske svrhe od strane postojećih korisnika, gdje isto korištenje nije nastalo kao posljedica koncesionog ugovora. Primjeri su iskorištavanje hidroenegetskih potencijala na lokacijama: Hutovo blato, Buško jezero, Bajina bašta, Zvornik i dr – navodi se u planiranom programu rada ove institucije.

To, naravno, nisu jedini slučajevi u BiH gdje se koriste državni resursi bez dodijeljene koncesije, ali se ovdje radi o objektima koji imaju međunarodni karakter te kao takvi pripadaju pod nadležnost državne agencije. Ni na nižim nivoima vlasti, institut dodjele koncesija nije zaživio u dovoljnoj mjeri, pa država gubi ogromne prihode koji se slijevaju mimo zakona u privatne džepove. Kako će BiH u slučaju hidroelektrana na granici sa Hrvatskom i Srbijom zaštiti svoj interes pitanje je na koje Komisija za koncesije želi naći odgovor.

  • U 2016. godini, Komisija je pokrenula stručnu razmjenu mišljenja sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih a vezano za korištenje hidroenegetskih potencijala na naznačenim lokalitetima. Komisija smatra da se ovo pitanje treba riješiti u skladu sa Zakonom o koncesijama BiH.te će povesti aktivnot oko održavanja javne rasprave u vezi ovog pitanja – navedeno je u planu rada za ovu godinu. 

Ne propustite