Stoltenberg stiže na Balkan poručiti Rusiji: Dalje prste od Bosne i Hercegovine, NATO neće odbaciti države koje žele postati članice!

Tema sedmice
Stoltenberg stiže na Balkan poručiti Rusiji: Dalje prste od Bosne i Hercegovine, NATO neće odbaciti države koje žele postati članice!
Prema nezvaničnim informacijama Stoltenberg u BiH stiže već u četvrtak 2. februara, sastat će se na članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima Vijeća ministara

Generalni sekretar Sjevernoatlanskog vojnog savaza (NATO) Jens Stoltenberg stiže narednih dana u posjetu Bosni i Hercegovini da pokaže kako Alijansa nije i neće odustati od Balkana, potvrđeno je za Novi.ba iz izvora u Briselu!

Prvi čovjek NATO-a stiže na Balkan nakon što je poziciju preuzeo novi američki predsjednik Donald Trump koji je svojim izjavama uzdrmao najjači vojnopolitički savez na svijetu. Stoltenberg, faktički dolazi u balkansku turneju jer će nakon BiH, on će posjetiti i Kosovo, i to u vrijeme pojačanih tenzija u regionu.

Prema nezvaničnim informacijama Stoltenberg u BiH stiže 2. februara, sastat će se na članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima Vijeća ministara a, kako je javio Tanjug 3. februara ide na Kosovo gdje će se sastati s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Isom Mustafom.

Stoltenberg će posjetiti i vojnike KFOR-a. Posjeta generalnog tajnika NATO-a Kosovu uslijedila je nakon nedavnog porasta napetosti u odnosima između Beograda i Prištine.

Iako je posjeta ranije planirana, ona je izuzetno važna, a posebno nakon što je Trump u svojim izjavama relativizirao buduću američku podršku NATO-u, posebno za zemlje poput BiH gdje je NATO učestvovao u uspostavljanju mira te ima nemjerljiv doprinost stabilizaciji.

  • Stoltenberg dolazi da potvrdi otvorena vrata NATO-a za sve zemlje koje to žele i koje ispunjavaju uvjete. Također, on će vrlo jasno prenijeti informacije iz razgovora sa novim ministrom odbrane SAD koji je potvrdio značaj Alijanse za evropsku stabilnost i činjenicu da ona ima i dalje podršku Sjedinjenih Američkih Država – kazao je za Novi.ba izvor iz Brisela. Trumpovi stavovi o NATO-u i zahtjevi za određene reforme neće narušiti značaj ovog Saveza, rečeno nam je, za region.

Nezvanično, Stoltenbergova posjeta je i vrlo jasna poruka Moskvi da NATO neće odustati od zapadnog Balkana, gdje će se nakon ulaska Crne Gore i članstvo i dodatno proširiti. Što se tiče BiH, NATO ostaje kod ranijih uvjeta za pokretanje Akcionog plana za članstvo te će Stoltenberg u Sarajevu konstatirati da je postignut napredak u procesu knjiženja vojne imovine na državu.

 

Ne propustite