Obilježena godišnjica zločina u logoru Kamenica

Aktuelno
Obilježena godišnjica zločina u logoru Kamenica
Kroz ovaj logor prošlo je više od 200 logoraša, od kojih je oko 50 ubijeno

U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i Saveza udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona danas je obilježena godišnjica zločina nad logorašima logora Kamenica kod Drvara. 

U logoru Kamenica koji je bio u funkciji od 1992. do 1995. godine, na zvjerski način su ubijani i premlaćivani do smrti Bošnjaci s područja općina Bihać, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa. 

Kroz ovaj logor prošlo je više od 200 logoraša, od kojih je oko 50 ubijeno, kazao je Agenciji Fena predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković. 

Za zločine u logoru Kamenica, u Sudu BiH pravosnažno su osuđeni Dragan Rodić, za krivična djela zločin protiv čovječnosti i zločin protiv ratnih zarobljenika na osam godina, i Ratko Dronjak za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na 18 godina zatvora. 

- Postoje dvije presude Suda BiH za izvršenje zločina, međutim, ono što u Savezu logoraša u BiH uvijek ističemo jest to da planiranje izvršenja zločina ne može biti predmet i mogućnost pojedinaca, kako u ovom dijelu tako i većini drugih logora. Sama ideja formiranja logora morala je postojati organizirano, odnosno moralo je postojati organizirano planiranje i izvršenje i iza tih stvari stajale su institucije, politike, politike entiteta ili neke druge organizacije - kazao je Mešković. 

Obilježavanju godišnjice zločina nad logorašima logora Kamenica prisustvovali su  logoraši koji su se prisjećali i govorili o tome šta im se desilo u logoru Kamenica. Bile su prisutne i porodice ubijenih logoraša i prijatelji. 

Mešković je naglasio da obilježavanju godišnjice zločina nad logorašima logora Kamenica nije prisustvovao niko od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. 

Predstavnici Saveza logoraša u BiH i Saveza udruženja logoraša 
USK-a, logoraši i porodice ubijenih, danas će posjetiti i jamu Golubnjača iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci logoraša logora Kamenica. 

"Logoraši su voženi do te jame na nepristupačnom dijelu puta i šume gdje su ubijani, strijeljani te bacani u jamu duboku više metara", kazao je Mešković. 

Ne propustite