Ekonomska analiza RBA: Prošla godina bila najbolja za industriju od 2010., a ove će bh. ekonomija rasti za 3,4 posto!

Tema sedmice
Ekonomska analiza RBA: Prošla godina bila najbolja za industriju od 2010., a ove će bh. ekonomija rasti za 3,4 posto!
BiH je prošle godine imala najmanji trgovinski deficit još od svjetske ekonomske krize i 2010. godine – zaključeno je.

Bosna i Hercegovina je prošle godine imala najmanji trgovinski deficit od 2010. godine te najveći industrijski rast od 2013., navodi se u izvještaju „Raiffeisen“ banke o sitaciju u našem regionu. Za ovu godinu banka predviđa značajan ekonomski rast od 3,4 posto!

  • Ovo je četvrta godina zaredom da se BiH izvoz povećava i rast je najjači u posljednjh nekoliko godina – zaključuju analitičari jedne od najvećih banaka u BiH i regiji.

Smanjeni su i gubici koje BiH ostvaruje u vanjskoj trgovini i za 2,1 posto, što je 6,7 milijardi maraka koje su, više nego godinu ranije ostale u našoj zemlji.

  • BiH je prošle godine imala najmanji trgovinski deficit još od svjetske ekonomske krize i 2010. godine – zaključeno je. Pojačana je potražnja za bh. robom na svjetskom tržištu pa je industrijska proizvodnja povećana za 4,3 posto. Ovakvi pozitivni podaci su, uglavnom, registrirani uglavnom zbog trendova u Federaciji BiH, te pojačanog izvoza sve jačih domaćih kompanija. U prilog ovim podacima su i informacije da je BiH završila prošlu godinu za blagom inflacijom od 2 posto.

Analitičari smatraju da bi dugotrajna deflacija mogla naškoditi ekonomiji te je i to pozitivan razvoj situacije. Industrijska proizvodnja puni oko 18 posto ukupno GDP-a BiH i zato je, kako navode iz RBA ona ključni makroekonomski faktor za projekcije. 

Ne propustite