Obratite pažnju: Najpoznatije gej scene domaće kinematografije (VIDEO)

Show
Obratite pažnju: Najpoznatije gej scene domaće kinematografije (VIDEO)
Znate li šta je zajedničko Tomu Henksu, Šonu Penu, Filipu Sejmuru Hofmanu i Vilijemu Hartu, slavnim američkim glumcima?


Znate li šta je zajedničko Tomu Henksu, Šonu Penu, Filipu Sejmuru Hofmanu i Vilijemu Hartu, slavnim američkim glumcima? Ovaj „poker asova“ nagrađen je Oskarima za glavnu mušku ulogu, upravo tako. Ali to nije kraj - sva četvorica dobili su zlatnu statuetu za uloge gej muškaraca. 

Zanimljivo, kod nas nijedan glumac nije nagrađen za sličnu rolu na filmu, bilo kojom glumačkom nagradom, za svih 105 godina postojanja domaće kinematografije. Ustvari, na prvu formalnu nominaciju za neku od nagrada čekalo se do prije dvije godine; tada je za "Kristalnu prizmu" (srpski "kao Oskar") kandidat bio Miloš Samolov, za ulogu u filmu "Parada" Srđana Dragojevića. Zašto je to tako?

U ovdašnjim filmovima, ovo se odnosi na period prije raspada zajedničke države ( kinematografije), s vremena na vrijeme bi "iskočili" gej likovi, u formi glumačkih minijatura, najčešće sa komičnim, ponekad i grotesknim kontekstom. Neke iole ozbiljnije role sa gej predznakom jednostavno nisu prolazile, o fabuli, zapletu koji bi se direktno bavio gej tematikom nije bilo ni govora.

 

Napravili smo spisak domaćih (SFRJ, SR Jugoslavija, Srbija i Crna gora, Srbija) filmova u kojima se pojavljuju gej, lezbejski i trans likovima (makar na sekund) ili postoji gej kontekst. 

 

Ne propustite