Ko priziva devedesete dok u OSA-i BiH stvari izmiču kontroli?!

Tema sedmice
Ko priziva devedesete dok u OSA-i BiH stvari izmiču kontroli?!
Napori koji su se godinama ulagali u ujedinjenje pojedinih sigurnosnih struktura, proteklih dana dovedeni su u pitanje. Dok su se pukotine u Oružanim snagama BiH problematizirale u javnom prostoru, pukotine u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH ostale su nezapažene, uprkos aferi o navodnom prisluškivanju građana i zvaničnika Srbije. Novi.ba istražuje puca li OSA BiH po nacionalnim šavovima

Napori koji su se godinama ulagali u ujedinjenje pojedinih sigurnosnih struktura, proteklih dana dovedeni su u pitanje. Dok su se pukotine u Oružanim snagama BiH problematizirale u javnom prostoru, pukotine u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH ostale su nezapažene, uprkos aferi o navodnom prisluškivanju građana i zvaničnika Srbije. Novi.ba istražuje puca li OSA BiH po nacionalnim šavovima

Ibro ČAVČIĆ

Informacije koje su proteklog mjeseca procurile u javnost, o tome da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškivala građane i funkcionere Srbije, negirali su članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH nakon sastanka održanog prošle sedmice. Cijela afera, nakon te sjednice, uopšte ne bi bila zanimljiva da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odgovornost za „curenje informacija“ nije pripisao kontroverznom potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, koji je blizak nekadašnjem prvom čovjeku Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću.

„To što lično i porodično poznajem Jovicu Stanišića smatram ličnom i porodičnom stvari i baš me briga ko to kako tumači. Znam mnoge Amerikance, Nijemce, Ruse, Izraelce ili Engleze... i Srbe naravno, na mnogim mjestima i funkcijama. Što više pametnih i važnih ljudi znam i konsultujem, više vrijedim i bolje sam informisan. U avgustu 2016. godine u Banjaluci sam na večeri sa američkim kongresmenima stekao utisak da će u SAD pobijediti Tramp što se i desilo. Geopolitički razmišljam, van balkanskih okvira i zabluda“, kazao je Nenad Stevandić za Novi.ba.

stevandic-slika

Svako novo pominjanje njegovog imena u javnom prostoru nadovezuje se samo na već postojeće kontroverze. Od ratnih zločina koje mu pripisuju (nikad nisu dobili svoju zvaničnu presudu), do titule prvog preletača Republike Srpske (sedam puta mijenjao stranački dres). Tako je bilo i nakon što je medijima dometnuto da je 16. decembra u kabinet kontroverznog potpredsjednika NSRS stigla pošiljka sa oznakom „Tajno“, odnosno dokument pod nazivom “Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora“, a čije su metode dio akcije „Ušće“. Kako stoji u dokumentu, bio je to odgovor na obavještajni nastup sigurnosnih službi Srbije prema građanima i institucijama BiH.

CILJANO ADRESIRANJE

Nakon prošlosedmičnog sastanka predstavnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH, gdje se razgovaralo o pitanjima vezanim za predmet kodnog naziva „Ušće“, istaknuto je da nije bilo prisluškivanja građana i funkcionera Srbije. Tu priliku ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iskoristio je da pozove nadležno tužilaštvo da promptno reaguje i utvrdi odgovornost pojedinaca koji su povjerljivi dokument „iznijeli u javnost“, a najavljeno je i provođenje istrage unutar OSA-e zbog „curenja informacija“. No, nejasno je zašto je taj dokument završio baš na adresi potpredsjednika NSRS Nenada Stevandića.

„Ne znam zašto je taj dokumenat poslat meni. Možda neko ima u mene povjerenje, a možda neko i podmeće. U svakom slučaju ja sam ga proslijedio najodgovornijim ljudima u RS i BiH pa neka se oni s tim bave, jer su u boljoj prilici i položaju od mene. A taj dokument se u medijima pojavio tek nakon što sam ga poslao tako da i to govori dosta. Ja sve radim javno, odgovorno i dokumentovano. Neki poslanici sa nivoa BiH, pljujući mene, izjavljivali da su vidjeli dokument i da ga znaju, pa ih pitajte odakle im i neka kažu kako su ga dobili“, kazao nam je Stevandić.

prilog1

Isto pitanje postavili smo i ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću, našta nam je odgovorio da on ne može znati motiv zašto bi neko poslao tako povjerljiv dokument baš na adresu potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića. „Neko je taj dokument poslao, ne mogu ja znati njegov motiv... Ne znam ni da li je taj neko bio u kontaktu sa Stevandićem... Meni je to jako sumnjivo što je baš njemu poslato, i to na takav način“, kazao je Mektić za Novi.ba.

OSA NIJE OSMICA

Prije imenovanja Osmana Mehmedagića Osmice za čelnika OSA-e, koncem 2015. godine, kružile su glasine da je on kao kandidat za direktora neprihvatljiv SAD-u i CIA-i, zbog sumnje da ne bi bio posvećen borbi protiv terorizma. Ubrzo je Osman Mehmedagić razuvjerio javnost u takve navode, jer je na njegov poziv, u proljeće 2016. godine, u posjetu Sarajevu došao šef CIA-e Johna O. Brennan.

600-1472580816direktor-cia-john-o-brennan-sarajevo-22042016-mz-31

Prošlo je od tada nekoliko mjeseci da bi stvari ponovo počele izmicati kontroli. Iz izvora bliskih OSA-i saznajemo da im podrška Amerikanaca ponovo izostaje, a da sve to ne bi bio toliki problem da su stvari unutar agencije pod kontrolom. Drugim riječima, unutar OSA-e dolazi do sve većeg razdora i nepovjerenja po nacionalnom ključu, te je afera oko „curenja informacija“ vezana za predmet kodnog naziva „Ušće“ - direktna posljedica tih nesuglasica.

Naša saznanja podijelili smo i s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, našta nam je odgovorio da službu ne treba vezivati ni za jednog čovjeka personalno. „To je institucija koja ima svoju organizaciju, sistem... Gospodin Almir Džuvo je deset godina bio na čelu te institucije, istekao mu mandat, sad je došao drugi čovjek... Ali, institucija radi kao što je i prije radila“, istakao je on, dodavši da OSA BiH ne zavisi izravno od podrške Amerikanaca, ali da na jedan partnerski način sarađuje sa svim obavještajnim službama, pa i sa CIA-om.

55891e7a-5738-4af5-86d7-6b6eb0094cfb-mektic-i-kormak-press-03-is-718x446

„OSA na jedan partnerski način radi sa srbijanskom BIA-om, i hrvatskim SIS-om, i sa slovenskom i njemačkom službom, i sa turskom, pa i sa iračkom i iranskom. To je jednostavno nasušna potreba bilo koje službe. Mi imamo određeni broj zemalja ovdje, i iz Evrope i van Evrope, koji imaju svoje oficire za vezu obavještajne službe. Imamo i mi naše oficire i u Washingtonu i u Beogradu i u Parizu. To je naprosto način saradnje obavještajnih službi“, podvukao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za Novi.ba.

NEPRIJATELJSKA ZEMLJA

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH, čiji članovi su pripadnici stranaka SDA, SNSD, SDS i DF, kazali su nakon prošlosedmične sjednice da je izuzetno važno što je na toj sjednici postigunt jedinstven stav, te da javnost Bosne i Hercegovine i Srbije može dobiti informaciju da nisu prisluškivani funkcioneri Srbije. Naznačili su da se OSA ponašala u skladu sa zakonom kada je riječ o tom dokumentu.

Međutim, nisu svi isto fascinirani jedinstvom glede ove tematike, a zamjerke je iznio Nenad Stevandić, kazavši da je 16. decembra 2016. godine dobio pismo koje je u Skupštinskoj službi evidentirano pod brojem 1174/16, pregledano i dostavljeno u njegov kabinet. „Otvorio sam ga 19. decembra 2016. godine, pročitao i vidio da je u pitanju mogući dokumet OSA-e koji Srbiju tretira kao neprijateljsku zemlju, što se pokazalo kao tačno ali je skretanjem teme na prisluškivanje ova afera prikazana drugačije“, kazao je Stevandić.

Dodao je da bi poslanici i funkcioneri trebali da kontrolišu a ne poltronišu službama bezbjednosti jer još nismo u šerijatskom sistemu, te da misli da se treba orijentisati na realne bezbjedonosne prijetnje terorističkog tipa jer mnogi teroristički akti u Evropi i svijetu imaju tragove u BiH, „a ne otvarati sukobe sa komšijama ili unutar BiH“.

„To je moja poruka na koju je odgovoreno satanizacijom i blaćenjem. Trebalo bi da štitimo svoje dobre odnose sa komšijama kao i privatnost svakog pojedinca u BiH, a ne da dozvolimo da metastaziraju najgori običaji u raznim službama. Ko je razumio shvatiće“, kazao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić za Novi.ba.

A kako je on 1992. godine štitio dobre odnose sa komšijama u Kotor Varoši, možete pogledati u snimku koji slijedi, od treće minute.

Nenad Stevandić zatražio je da njegove odgovore, koji su dostavljeni u pisanoj formi, prenesemo u cijelosti. Stoga ih objavljujemo u nastavku bez redaktorskih intervencija.

Одговори на питања портала Novi.bа,  веза г. Ибро Чавић

Поштовани, надам се преношењу мојих одговора у цијелости укључујући ову и све наредне реченице.

Прво да Вас и Ваше читаоце поздравим и примјетим да су питања конструисана као модел за свађу, сатанизовање и денуницирање а не интервју али дозвољавам да у томе и погријешим. Свeједно ћу покушати да вам дам одговоре који би Вам помогли .

Одговор на 1. питање:

16.12.2016. године добио сам писмо које је у Скупштинској служби  евидентирано под бројем  1174/16, прегледано и достављено у мој кабинет . 19.12. сам га отворио, прочитао и видио да је у питању могући докумет ОСА који Србију третира као непријатељску земљу  што се показало као тачно али је скретањем теме на прислушкивање ова афера приказана другачије.

Оптужбе о цурењу информација треба упутити ОСА а не мени који примам писма, тако да је то више ријалити а мање стручно и писмено обраћање односно подметање  мојој маленкости.

Посланици и функционери требало би да контролишу а не полтронишу службама безбједности јер  још нисмо у шеријатском систему. Мислим да се треба оријентисати на реалне безбједоносне пријетње терористичког  типа јер многи терористички акти у Европи и свијету имају трагове у БиХ,  а не отварати сукобе са комшијама или унутар БиХ. То је моја порука  на коју је одговорено сатанизацијом и блаћењем. Требало би да штитимо своје добре односе са комшијама као и приватност сваког појединца у БиХ, а не да дозволимо да метастазирају најгори обичаји у разним службама. Ко је разумио схватиће.

Одговор на 2. питање:

Дио врха СДС-а предано служи господину Изетбеговићу и своју позицију код њега поправља и наплаћује нападима на мене. Јадна  су сада блаћења о 8 странака што је неистина али значи да им је НПР. 7 прихватљиво. Дио врха СДС-а не може  се спасити одговорности због расипања  СДС-а јер су своје најбоље људе,  носиоце листа, који су им донијели претходни резултат покушали да понизе или униште. Похрлили су Бакиру рачунајући на фотеље а не перцепцију свога чланства или народа. Сад им то долази на наплату. Нама у Уједињену Српску готово дневно долазе људи из СДС-а али и из других странака јер ми уједињујемо.

Одговор на 3. питање:

Не знам зашто је тај  докуменат послан мени. Можда неко има у мене повјерење, а можда неко и подмеће. У сваком случају ја сам га прослиједио најодговорнијим људима у РС и БиХ па нека се они тиме баве јер су бољој прилици и положају од мене. А тај документ се у медијима појавио тек након што сам га послао тако да и то говори доста. Ја све радим јавно, одговорно и документовано. Неки посланици са БиХ нивоа су, пљујући мене, изјављивали да су видјели документ и да га знају, па их питајте одакле им и нека кажу како су га добили?

Одговор на 4. питање:

Нарушени су у Поточарима покушајем убиства премијера Србије и умјесто да службе нађу починиоце, оне Србију третирају као непријатељску земљу. Тужно и лицемјерно. Али Србија на срећу није правила од тога велику причу и контру  већ  је на камен узвратила хљебом.

Одговор на 5. питање:

Дакле, потврђена је тачност информације да се Србија третира као непријатељска земља. Ту би требао неко други да одговара а дизањем „дреке на Стевандића“ покушава да окрене причу.

Одговор на 6. питање:

То што лично и породично познајем  Јовицу Станишића сматрам личном и породичном ствари и баш ме брига ко то како тумачи. Знам многе Американце, Нијемце , Русе, Израелце  или Енглезе.. .  и Србе наравно, на многим мјестима и функцијама. Што више паметних и важних  људи знам и консултујем,  више вриједим и боље сам информисан. У августу 2016. године у Бањалуци сам на вечери са америчким  конгресменима стекао утисак да ће у САД побиједити Трамп што се и десило . Геополитички размишљам ван балканских оквира и заблуда.

Одговор на 7. питање:

Стабилност БиХ зависи од хармоније и равнотеже између унитаризма из ФБИХ и сепаратизма у РС , а сепаратизам се изнуђује покушајем  унитаризације. Дакле, оканите се деструкције и тежње укидању Републике Српске  и биће нам свима боље. Тачка.

Стална потрага за подобним Србима који ће пристати на формално или прикривено слабљење Републике Српске, политичке факторе у ФБиХ је довела у заблуду да су их напокон нашли у представницима СзП. То је довело до ескалације кризе и покушало се нас у Републици Српској довести до међусобних  сукоба који би нас ослабили. Од тога у ФБиХ нико не живи и не би живио боље, не би расла стопа БДП већ управо се иде у спиралу сукоба. То је пут у сукобе умјесто у разговоре и разумијевање и то ће нас све омести у развоју. Знам да је то У ФБиХ тешко схватити али би било љековито.

Одговор на 8. питање:

Прича о нечистој ратној прошлости мене, тадашњег студента медицине, увијек се  рециклира и обнавља када ми се да политичка важност и користи се да би ме неко облатио и спријечио да напредујем. Све је то засновано на неколико новинарских подметања и денуницирања чији је мотив у љубомори или протежирању другачије политичке опције. Читао сам многе гадости али се држим да је дезинформација као кад са највишег врха пустиш на вјетру јастук перја а демантиј да свако перо понаособ покупиш и вратиш у јастук. Нећу да губим вријеме скупљајући перје јер лажи јесу јаке и опасне али нису дуговјечне.

Уз два прилога шаљем Вам једну цртицу из моје“ ратне прошлости“, прилог из новина из априла 1992. године када и у најтежим тренуцима нисам изрекао ни једну ружну ријеч за било који народ или појединца.

Срдачан поздрав ,

 др Ненад Стевандић  25.01.2017.

 

Ne propustite