Institut za istraživanje genocida traži pridruženje Kanade sankcijama za Dodika

Aktuelno
Institut za istraživanje genocida traži pridruženje Kanade sankcijama za Dodika
Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada broji više od 100 istaknutih svjetskih istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode.

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo premijeru i ministru vanjskih poslova Kanade u kojem, uime istraživača genocida, traži da se Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH pridruži SAD u uvođenju sankcija za predsjednika RS Milorada Dodika zbog njegovog kontinuiranog negiranja i ponižavanja države BiH.

U pismu Institut podsjeća da je "Kanada svjetski lider u traganju za istinom o genocidu u BiH i pravdom za žrtve tog zločina". 

- Molimo vas da učinite napor da se i Kanadi pridruži sankcijama protiv Milorada Dodika i tako date do znanja njemu i svima drugim da ugrožavanje države BiH odnosno mira i sigurnosti, ljudskih prava i sloboda Kanada neće tolerirati. Mnogi Kanađani, prijatelji istine i pravde, aktivisti za ljudska prava i slobode smatraju da BiH može postojati samo kao cjelina, nedjeljiva, jedinstvena državna zajednica naroda i građana - navodi se.

Podsjećaju da internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada broji više od 100 istaknutih svjetskih istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode.

Ne propustite