Sitne radosti, nakit iz samog vrha ljestvice specifičnog bosanskohercegovačkog dizajna

Praktična žena
Sitne radosti, nakit iz samog vrha ljestvice specifičnog bosanskohercegovačkog dizajna
Dobar nakit trebalo bi da bude ukras svake žene. Ako cijenite dobre handmade ideje, tu je nakit "Sitne radosti". Da vas spremi i uljepša tako da svaki dan bude posebna prilika. Zlatne ruke Emine Ablaković, učiniće da blistate.

Dobar nakit trebalo bi da bude ukras svake žene. Ako cijenite dobre handmade ideje, tu je nakit "Sitne radosti". Da vas spremi i uljepša tako da svaki dan bude posebna prilika.

Zlatne ruke Emine Ablaković, učiniće da blistate. 

"Volim nakit i oduvijek sam pojedine komade nakita popravljala, dorađivala i sastavljala na svoj način. Igrala sam se sa perlicama i koncima još kao djevojčica. Od tada do danas ja radim isto samo što su komadi nakita smjeliji, materijali raznovrsniji, kolorit i forma izražajniji. Volim da radim upadljive, neobične, ali nosive komade tako da u većini slučajeva dame prilagođavaju svoju garderobu prema nakitu, a ne obratno. Volim da moj nakit veličinom, oblikom, a posebno koloritom bude  primjećen, ali da na drugi pogled baš ne bode oči. Trudim se da iskombinujem kvalitetne materijale  na jednom komadu i zbog toga ga izrađujem za djevojke i žene koje ne žele uniformnost, žele da istaknu svoju osobnost i karakter. Kao materijale koristim kamen, kristale, metal, staklo, žicu, polimernu glinu, kožu.. Često pravim različitim stilovima, ali ih povezuje bogat kolorit i skladna linija. Uz sve to jako mi je važno da nakit bude nosiv i udoban, da se osoba koja ga nosi osjeća prijatno i posebno " otkriva Emina.

Odakle crpite inspiraciju i motivaciju za svoj rad? 

Kada počnem da radim na nekom komadu nakita imam nekoliko ideja, kombinacije boja i materijala i često mi je teško da se zadržim na jednoj ideji. Kada završim sa jednim komadom nakita već su mi se iskristalisale nove ideje i čekaju realizaciju.

Šta se krije iza naziva "Sitne radosti"?

Svom brendu dala sam naziv "Sitne radosti" jer sam uvjerena da svaka žena može i treba sebi priuštiti mala zadovoljstva koja će je činiti samouvjerenom. Pa zar to nisu sitne radosti koje su nam potrebne da bi se osjećali posebnim.

Budući, da je konkurencija sve veća, kako se nosite s njom? 

Danas se kod nas izradom rukotvorina bavi veliki broj ljudi i žena i muškaraca, pokušavaju plasirati svoje radove na najbolji mogući način. Mnogo ih ima istih ili sličnih. Iz iskustva znam ukoliko ste inovatni, drugačiji, sigurno ćete skrenuti pažnju na sebe i drugi će to primjetiti.

Kako ste se osjećali kada ste se tek počeli baviti  izradom nakita? Kako su izgledali vaši prvi radovi? 

Kad sam prvi put izlagala nakit htjela sam da vidim reakciju na svoj rad i da li idem u pravom smjeru. Odaziv i komentari su bili izvanredni. Danas, nakon pet godina bavljenja izradom nakita kad uporedim svoje prve radove i današnje meni izgledaju amaterski, ali to je samo pokazatelj koliko sam napredovala zahvaljući svojoj volji.

Koliko Vam znači oduševljenje i pohvale žena i djevojaka? 

Naravno, i danas mi srce zaigra kad neko zastane, zadivi se i pohvali moj rad. Stekla sam dobar broj poklonika koji sa pažnjom prate moj rad što mi je satisfakcija i podsticaj da svaki naredni komad nakita napravim još boljim.

Šta biste preporučili svim djevojkama koje bi se željele baviti ovim poslom?

Najbitnije što vas odvaja od drugih je da ste jedinstveni po nekom detalju svojestvenom samo vama i da po tomo budete prepoznatljivi. Bitno je da podgrijavate ideje, da držite pažnju na svoj način rada, da se usavršavate sa svakom novom izradom i da vjerujete u svoj rad. To je moj moto, a i preporuka ko god se želi baviti ručnim radom. Biti svoja daje mi slobodu i da pokušam nešto novo. Ne znam koliko ću se još dugo baviti ovom ljubavlju, ali dok god mi se ideje naviru nema odmora, idemo dalje. No, najvažnije je pored pažnje, inspiracije i moja ljubav koju unosim u svaki proizvedeni komad, dajem mu karakter i pozitivnu energiju. 

Ne propustite