Kakvu simboliku skrivaju čoker ogrlice?

Moda i ljepota
Kakvu simboliku skrivaju čoker ogrlice?
Čoker okovratnici nisu samo običan nakit. Prije nego što ih uvrstite u svoj svakodnevni stil, saznajte kakvo su značenje oni imali kroz razne historijske epohe. Na konačan povratak čoker ogrlica niko nije ostao imun. Mnoge djevojke su ih bez razmišljanja prigrlile po ugledu na trendseterke sa instagrama. Sa druge strane, postoje i oni koji u ovom trendu ne vide ništa privlačno, pa ih porede sa lancima koji su oko vrata nosili robovi, ili okovratnicima za pse.

Čoker okovratnici nisu samo običan nakit. Prije nego što ih uvrstite u svoj svakodnevni stil, saznajte kakvo su značenje oni imali kroz razne historijske epohe.
Na konačan povratak čoker ogrlica niko nije ostao imun. Mnoge djevojke su ih bez razmišljanja prigrlile po ugledu na trendseterke sa instagrama. Sa druge strane, postoje i oni koji u ovom trendu ne vide ništa privlačno, pa ih porede sa lancima koji su oko vrata nosili robovi, ili okovratnicima za pse.

Čoker (Choker) u bukvalnom prevodu sa Engleskog znači davilica. To je uska ogrlica koja se u potpunosti pripija uz vrat. Može biti napravljena od najrazličitijih materijala kao što su saten, koža, pliš, somot ili metal. Iako se njihovo postojanje vezuje za 90-e godine, one su se pojavile mnogo prije i svjedoci su mnogih kulturnih epoha.

Za čuvenog slikara Eduarda Manea i njegove savremenike, tanka crna tkanina oko vrata bila je oznaka žena lakog morala. Njegova slika Olimpija nasilkana 1963. godine predstavlja prostitutku višeg ranga, koja čeka svog klijenta. Njena smjelost i direktan, provokativni pogled zaprepastili su publiku tog vremena. Olimpija sa crnom trakom oko vrata, nagovjestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškarcima.

Za razliku od Manea, slikar Edgar Dega crne trake oko vrata koristi kao simbol razigranosti. Balerine na njegovim slikama uglavnom nose crne okovratnike i time je naglašena njihova gracioznost.

Čoker ogrlice bile su omiljeni modni detalj i u kraljevskom svijetu. Ana Bolen, jedna od najslavnijih i najuticajnijih kraljica Velike Britanije, nosila je ovu vrstu ogrlice kao svoj zaštitni znak. Njena poznata ogrlica je bila sačinjena od niza bisera i privjeska u obliku slova B, koji su bili pripijeni uz njen vrat. Zbog svog smjelog i raskošnog stila je važila za dramatično privlačnu ženu, iako nije bila naročito lijepa.

Još jedna kraljica koja je proslavila čokere, bila je Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije. Ona je u modu uvela ogrlice od bisera i dijamanata koje su prekrivale cijeli vrat.

Na zapaženost čoker ogrlica uticala je i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživjele 70-ih godina kao dio gotik, emo i grandž stila. Ipak, najbitniji i najslavniji momenat čokera bile su 90-e godine. Čuvene ogrlica-tetovaže pamte sva djeca 90-ih.

Kako se moda vrti u krug, novi preporod čoker okovratnika započeo je svoju novu eru ove godine. Modne kuće Chanel i Lanvin predstavili su čoker ogrlice kao dio svoje proljeće/ljeto 2016. kolekcije.

 

 

Ne propustite