Budite spremni: Slijedi nam novi udar niskih temperatura i padavina

Aktuelno
Budite spremni: Slijedi nam novi udar niskih temperatura i padavina
Poslije pet godina „pogodile“ su nas ozbiljnije snježne padavine.

U većini gradova u BiH i u Srbiji ponovo će padati snijeg, a temperatura će biti oko deset ispod nule. Poslije pet godina „pogodile“ su nas ozbiljnije snježne padavine. Zbog toga i upozoravamo da će u većini zemlje danas biti snijega i ledene kiše. Na ovo je upozorio i hidrometeorološki zavod, koji je precizirao da će do 22. januara biti ledenih dana.

U većini mjesta temperatura će se kretati od - 10 do - 4, lokalno i niže, dok će najviše dnevne temperature jedva dostizati nulu.
 
Do četvrtka će padati snijeg, pa se u nižim predjelima može očekivati povećanje visine snježnog pokrivača, a na planinama jak vjetar, stvaranje snježnih nanosa i povećanje snježnog pokrivača od 10 do 30 centimetara.
 Neko će možda reći da preuveličavamo opasnost, ali ako vam samo tokom prve dvije nedjelje nove godine u snjegovima 10 ljudi izgubi život, bolje je da na ovaj način upozorimo građane.

 - Ne izlazite bez potrebe, a ako morate, izlazite u paru. Obucite se slojevito u sintetičke materijale, prirodni zadržavaju vlagu. Zaštitite šake i stopala, a naročito glavu. Koristite komotnu obuću s hrapavim gumenim đonom. Nemojte piti alkohol „da se ugrijete“. Nemojte izlagati mobilni telefon hladnoći jer se može zalediti.
 
Savjeti
 
- Ispustite vodu iz cijevi u prostorijama koje se ne griju. Česme i cijevi na otvorenom zaštitite tkaninom, a nju uvežite plastikom. Zatvorite dijelove stambene površine koje ne koristite da ne biste rasipali toplotu. Sipajte permant u WC šolju da se ne bi zaledila, piše kurir.rs.
 

Ne propustite