Insomnija

Imate problem sa nesanicom? Ovi trikovi će vam pomoći

Objavljeno:01.11.2014 - 17:17
A A A Times Arial

Ne možete da spavate jer nešto niste završili ili zato što vas čeka mnogo obaveza sutra, pa se brinete kako ćete sve postići? Dva vodeća stručnjaka na ovom polju savjetuju vas da uradite sljedeće.

1) USTANITE IZ KREVETA

Zvuči kontradiktorno, ali je, u stvari, dobro riješenje.

- Uradite nešto u tišini, nešto što vas smiruje i opušta. Ne možete se natjerati da zaspite, a ako ostanete u krevetu budni, tijelu signalizirate da nije vrijeme za spavanje – objašnjava doktorka Šelbi Haris sa Montefjore medicinskog centra u New Yorku.

Ona predlaže da čitate časopis ili knjigu uz prigušenu svijetlost dok pokušavate da se uspavate. A kada osjetite da ste pospani, tek onda lezite u krevet.

2) NE RAZMIŠLAJTE O PRETHODNOJ NOĆI

Ako vam se već nekoliko dana dešava da ne možete da zaspite čim legnete, nemojte da razmišljate o tome kako ćete se naspavati. Pokušajte da se opustite.

- Ponavljajte sebi da ćete bolje spavati sutra ako već večeras ne budete uspjeli – savjetuje Karl Bejzil sa Univerzitetskog koledža Kolumbija.

3) KAD LEGNETE, NE GLEDAJTE U SAT

Samim pogledom na sat podsjetićete se da je bolje da legnete i odspavate kako treba, nego da se sutra nervirate što ste neispavani.

- Ali kad legnete, okrenite sat od sebe, tako da ne vidite koliko je sati nakon silnog prevrtanja u krevetu, jer ćete se tako samo još više iznervirati i odložiti san – kaže Karl Bejzil.

4) PIŠITE BILJEŠKE

 Ako ne možete da prestanete da razmišljate o sutrašnjem sastanku ili prezentaciji, sjedite, uključite lampu i zapišite svoje misli.

- Kada zapišete sve, pomoći ćete sebi. Prestaćete da opsesivno brinete i utonućete u dubok san – objašnjava doktor Bejzil.