Novalić dobio podršku Izetbegovića: Kako je premijer razotkrio zavjeru uprave "BH Telecoma"!

Bosna i Hercegovina
Novalić dobio podršku Izetbegovića: Kako je premijer razotkrio zavjeru uprave "BH Telecoma"!
Zaimović je, uz podršku sindikata, pokrenuo kampanju protiv Novalića

Federalni premijer Fadil Novalić dobio je, kako saznaje Novi.ba, snažnu podršku Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demoratske akcije (SDA) i Denisa Zvidića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da uvede red u poslovanje najprofitabilnije bh. državne kompanije „BH Telecoma“, saznajemo iz dobro upućenih izvora u vrhu SDA.

Naime, Novalić se posljednjih sedmica našao u središtu sukoba sa upravom „BH Telecoma“, odnosno njegovim čelnikom Mirsadom Zaimovićem, a zbog namjere Vlade FbiH da umanji privilegije uposlenih u ovoj javnoj kompaniji. Zaimović je, uz podršku sindikata, pokrenuo kampanju protiv Novalića s ciljem da se zadrže visoke plaće, koje vlada mora umanjiti, uprkos lošim poslovnim rezultatima i kontrola nad „zlatnom kokom“.

Međutim, prije nekoliko dana, premijer Novalić je odlučio odgovoriti te je pred najvišim stranačkim funkcionerima otkrio samo dio prljavog veša iz „BH Telecoma“, koji već nekoliko godina zaredom ostvaruje sve gore rezultate iako sve telekomunikacijske kompanije u regionu napreduju.

Možda i ključni podaci, kako nam je prenio izvor koji je direktno uključen u razgovore, na osnovu kojih je Novalić pred Izetbegovićem odnio pobjedu nad Zaimovićem, su oni iz marketinškog paketa. Novalić je tako razotkrio podatke o tome kako je „BH Telecom“ godinama direktno finansirao medije koji su brutalno i neprofesionalno radili protiv ne samo SDA, nego često i države, Bošnjaka i pozitivnih procesa.

Faktički, kako je ustanovljeno, „BH Telecom“ je davao novac svima koji su bili spremni javno se protiviti uvođenju reda i strateškog partera u rad javne kompanije.

Samo jedan od podataka govori da je kompanija poznate voditeljke Sanele Prašović-Gadžo, koja emituje povremeno intervjue na državnoj TV, inkasirala stotine hiljada KM od ugovora sa telekomom, bez prave ekonomske opravdanosti, dok recimo mediji sa mnogo većim utjecajem, tiražima, poput primjerice „Dnevnog avaza“  nisu dobijali nikakve ili ni približno takve iznose.

Iza svega je, kako je Novalić uspio jasno uvjeriti Izetbegovića i Zvizdića, stojala samo namjera pojedinaca iz uprave da sačuvaju svoje pozicije i plaće i spriječe uvođenje reda u „BH Telecom“ kroz dovođenje snažnog stranog strateškog partnera.

Stoga će, kako saznajemo, Novalić snažno nastaviti sa provođenjem reformske agende za EU i u pogledu „BH Telecoma“, gdje je u toku due diligence analiza poslovanja, te uz saradnju zvaničnog Berlina izvršiti pripreme za, eventualno, uvođenje strateškog partnera i spriječavanje daljnjeg propadanja „BH Telecoma“. Naš izvori ističu da se radi o jednoj od najvažnijih Novalićevih pobjeda od početka mandata te dokazuje da će uspješan rad aktuelne Vlade FbiH biti jedan od najjačih aduta SDA na predstojećim izborima.

Ne propustite