NOVI.BA DONOSI OPŠTE MJERE PREVENCIJE

Preporuke za mjere prevencije protiv gripe

Objavljeno:12.01.2017 - 10:05
A A A Times Arial

U domovima zdravlja sve je više onih koji se javljaju zbog gripe, a Novi.ba donosi opšte mjere prevencije.

To su izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kihanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), često provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostora u kojem radimo.

U predstojećem periodu posebnu pažnju je potrebno obratiti na posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u gerontološkim centrima (domovi za stare, domovi za njegu lica sa posebnim potrebama i sl.). U posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt.

Dio opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i briga o osobama u okruženju. U ovom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete oboljelih koji su hospitalizovani. Trajanje posjete treba ograničiti po dužini trajanja i broju posjetilaca.

Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija ustanove može donijeti odluku o ograničenju ili zabrani posjete pacijentima.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti, preporučuje se izolacija i njega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata. Simptomatska terapija podrazumijeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature), a upotreba antivirusnih lijekova provodi se samo po preporuci ljekara. Antibiotici nisu djelotvorni u liječenju ove bolesti. Kod svakog pogoršanja kliničke slike bolesti neophodno je obratiti se ljekaru.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!