ZAGAĐENOST ZRAKA VELIKI PROBLEM ZA FBiH

Nastavljen trend povećanja koncentrcija zagađujućih materija u zraku

Objavljeno:12.01.2017 - 10:05
A A A Times Arial

Trend povećanja koncentrcija zagađujućih materija u zraku nastavljen je jučer, a jutros na većini mjernih mjesta kvalitet zraka je sličan jučerašnjem, saopćeno je Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Opća meteorološka slika, sa aspekta uticaja na kvalitet zraka bi trebala do kraja dana da postane povoljnija.

Destabilizacija atmosfere, podizanje temperature zraka, nešto jači vjetar južnog i jugozapadnog smjera koji će donijeti i padavine u većem dijelu zemlje rezultirat će značajnijim opadanjem koncentracija zagađujućih materija u zraku tokom sutrašnjeg dana.

U srijedu su na svim mjernim mjestima u Federaciji sa kojih FHMZ prikuplja podatke (osim na stanici Ivan-sedlo) prekoračene propisane srednje dnevne granične vrijednosti za lebdeće čestice (>50 ug/m3). Zrak je ovim polutantom najviše bio zasićen u Živinicama, Tuzli, Zenici i Sarajevu.

Propisane granične srednje dnevne vrijednosti koncentracija za sumpordioksid (>125 ug/m3) su prekoračene na više mjernih mjesta, a najviše koncentracije su zabilježne u Zenici (>300 ug/m3), Živinicama i Tuzli. Visoka koncentracija ovog polutanta zabilježena je na jednoj mjernoj stanici u Sarajevu (Otoka).

Prekoračenja propisanih vrijednosti za druge mjerene polutante nisu zabilježena. Za sprovedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!