ANGAŽOVANJE OS BIH

Zašto su ignorisani:Trojica bošnjačkih oficira upozoravala generala Mašovića na neustavne aktivnosti

Objavljeno:11.01.2017 - 15:02
A A A Times Arial

Trojica bošnjačkih oficira Oružanih snaga BiH uputila su u dva navrata dopise svojim nadređenim i u Zajedničkom štabu i Ministarstvu odbrane BiH da je angažovanje Počasne jedinice ili bilo koje druge jedinice OS BiH na obilježavanju 9. januara neustavna i antidejtonska aktivnost.

Oni su se kako to nalaže lanac komandne odgovornosti izjasnili i o zahtjevu predsjednika RS Milorada Dodika, te o zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dopise su uputili prema načelniku Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, generalima Anti Jeleču, Senadu Mašoviću i Mirku Tepšiću, a što su ovi bili dužni proslijediti ministrici i njenim zamjenicima Marini Pendeš, Seadu Jusiću i Borisu Jeriniću.

General Jeleč kao i ministrica Pendeš „slučajno“ su u isto vrijeme na odmoru. To znači da su dopisi ove trojice bošnjačkih oficira vezana za Ivanićev zahtjev od 5. januara proslijeđena njenom zamjeniku Jusiću kojeg je ovlastila da je mijenja dok je na odmoru kao i Jeriniću, te generalima Mašoviću i Tepšiću.

S obzirom da je general Tepšić svojim prisustvom na svečanosti u Banja Luci „uveličao“ proslavu neustavnog praznika te se od njega nije ni moglo očekivati da reagira na temelju dopisa bošnjačkih oficira, ostaje nepoznanica zašto je šutio general Senad Mašović, te da li je o njihovoj sadržini ikoga obavijestio. 

Kao i generalni inspektor MO BiH general Enes Husejnović koji je također bio upoznat sa dopisima u kojem oficiri upozoravaju da se radi o neustavnim aktivnostima.  

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!