MVP UPUTILO ZAHTJEVE

Dačić traži zaštitu srbijanskih ambasada u Evropi: Zbog Haradinaja Albanci planiraju uzeti taoce

Objavljeno:11.01.2017 - 08:45
A A A Times Arial

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbjeđenje srbijanskih diplomatskih predstavništava koja su, po sigurnosnim informacijma, potencijalne mete albanskih terorista, a diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mjere opreza podignu na najviši nivo, javljaju srbijanski mediji.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorio je da se, prema sigurnosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od srbijanskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahtjeva za suđenje Ramušu Haradinaju, a ta informacija je prema njegovim riječima dobijena od zapadnih sigurnosnih agencija iz jedne velike zemlje.

Zasada se ne razmišlja o povlačenju osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unaprijed obavijeste MVP a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unaprijed obezbjeđena, pišu "Večernje novosti."

Diplomatama je također naloženo da izbjegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću mjeru.

Pojačano obezbjeđenje srbijanskih ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švicarske, Turske, Njemačke, Italije i Belgije, gdje prema sigurnosnim informacijama može doći do napada na srbijansku mrežu diplomatsko konzularnih predstavnišava, uz molbu da se ukoliko je moguće posebne mjere zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

- Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca - rekao je Dačić.

Služba koja je dostavila informaciju Srbiji, pišu mediji je do nje došla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

Ramuš Haradinaj uhapšen je u Francuskoj, na osnovu srbijanske potjernice. Srbija traži njegovo uzručenje. Haradinaju se već sudilo u Haškom tribunalu. On je već jednom bio uhapšen u Sloveniji, a potom pušten. 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!