FIFA zadovoljno trlja ruke: Ovo su pravi razlozi proširenja formata svjetskih prvenstava

Fudbal
FIFA zadovoljno trlja ruke: Ovo su pravi razlozi proširenja formata svjetskih prvenstava
Novi format, u kojemu će reprezentacije biti podijeljene na 16 grupa po tri tima prije nego što prolaz osiguraju 32 najbolje momčadi, je jednoglasno usvojen u utorak u Zürichu.

FIFA je danas usvojila odluku o organizovanju Svjetskog prvenstva sa 48 reprezentacija. Prvo takvo takmičenje biće održano 2026. godine. Novi format, u kojem će reprezentacije biti podijeljene na 16 grupa po tri tima prije nego što prolaz osiguraju 32 najbolje momčadi, je jednoglasno usvojen u Zürichu.

Nokaut faza bi počela šesnaestinom finala. Plan proširenja Svjetskog nogometnog prvenstva je bio jedan od planova u kampanji trenutnog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina. Cilj je, navodno, bio da puno više zemalja dobije priliku na najvećoj svjetskoj fudbalskoj pozornici. Pretpostavka je da će SAD biti prva zemlja domaćin SP-a 2026, mada se spominju i to pomalo stidljivo Meksiko i Kanada. 

Ovo je po prvi put od 1998. godine da je proširen format Mundijala i to za ni manje ni više nego 16 mjesta. S pravom se postavlja pitanje je li samo želja bila da više zemalja dobije priliku za učešće?

Sve će vam biti jasno nakon ovoga: FIFA-ini finansijski analitičari su procijenili da će ovaj format takmičenja donijeti novih 917 miliona eura. Novac je i ovoga puta pobijedio, fudbal je u drugom planu...

Gianni Infantino se ponajviše zalagao za ovo rješenje, ali ideja ipak nije njegova. Naime, Svjetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija je zapravo posljednja želja u FIFA-i koju je izrazio Sepp Blatter. On je inicijalno htio SP sa 40 reprezentacija, ali u međuvremenu je odlučio da još osam zemalja treba usrećiti s plasmanom na ovo takmičenje. Naravno, novac mu je bio vodilja.

Projekat je do sitnih detalja razradio Infantino, Italijan koji je godinama lupao pečate Seppu Blatteru i Michelu Platiniju, te je dočekao svojih pet minuta nakon brojnih hapšenja i stigao na čelo najmoćnije organizacije. Da se ne izrazim kriminalne, a to je zapravo na sudovima i dokazano u konačnici.

Ljubitelje fudbala naravno najviše zanima kako će to zapravo izgledati? Evo i odgovora...

U prvoj fazi takmičenja 48 reprezentacija bit će podijeljeno u 16 grupa sa po tri selekcije. Dvije prvoplasirane idu u nokaut fazu. Broj utakmica raste sa 64 na čak 80.

Svaka selekcija odigrat će barem dvije utakmice. Za naslov svjetskog prvaka i dalje će biti potrebno sedam pobjeda, a turnir će bez obzira na proširenje i dalje biti odigran u okviru 32 dana. To je napravljeno, naravno, kako bi FIFA omekšala stav velikana koji su bili protiv ovoga jer imaju ionako itekako zgusnut međunarodni raspored.

FIFA danas broji 211 članica, što znači da će nastup na SP-u prema novim pravilima izboriti skoro četvrtina. Inače, Infantinovu ideju već je isprobao njegov bivši šef Michel Platini koji je ustrojio EP s 24 reprezentacije.

Njemački fudbalski savez je tokom glasanja postavio pitanje da li će ovaj novi sistem uticati na kvalitetu same igre na SP, ali tu nema dileme. Najbolji timovi će se svakako sastajati u višim rangovima takmičenja, ali obzirom na veći broj zemalja sigurno će porasti i broj autsajdera.

Mijenjat će se i formati kvalifikacija. U evropskim kvalifikacijama za SP sada se takmiče 54 selekcije, a Stari kontinent i dalje će davati najviše učesnika - njih 13 (s Rusijom kao domaćinom idućeg SP-a 14). Afrika daje pet, CONCACAF 3,5 (četvrti igra interkontinentalni play off), Azija 4,5; Oceanija jednog interkontinentalnog kvalifikanta te Južna Amerika 4,5.

Sigurno je da će ovim najviše profitirati Afrika i Azija, dok će se Evropa boriti najviše za tri od 16 dodatnih mjesta. Najveći rast prihoda očekuje se od tv prava i sponzora. Iz FIFA-e uporno tvrde da je cilj zapravo širenje fudbalske groznice i strasti tokom SP kampanje, te da je novac u drugom planu. A onih 917 miliona eura koje sam spomenuo na početku teksta? Da zaboravimo, ipak je ovo najkorumpiranija organizacija u svijetu, ali i najmoćnija. Blatter i Platini su prošlost, ali ostavili su duboko korijenje s kojim niko ne želi da se obračuna definitivno. A zašto i bi, kada novac se slijeva sve više i više...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite