MILJACKA

Strogo zabranjeno klizanje po zaleđenoj rijeci

Objavljeno:09.01.2017 - 11:47
A A A Times Arial

Usljed izuzetno niskih temperatura prethodnih dana zaledila je rijeka Miljacka na brani Bentbaša. Iako je rijetkost vidjeti ovakav prizor u Sarajevu, iz Općine Stari Grad upozoravaju građane da budu izuzetno oprezni i da ne prilaze zaleđenoj rijeci.

Uposlenici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad jutros su bili na terenu i postavili trake upozorenja oko brane na Bentbaši. Upozoravaju se građani da je strogo zabranjeno klizati se i kretati po zaleđenom dijelu rijeke i izlagati se opasnosti od pucanja leda i većih posljedica.

Služba civilne zaštite pridržava se uputa iz Federalne uprava civilne zaštite, a koje se odnose na čišćenje snijega i leda i održavanje puteva kako bi se olakšalo neometano odvijanje života u područjima koja su zahvaćena niskim temperaturama.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdao je sljedeće preporuke kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura:

- Pratiti medijska obavještenja o trenutnim vremenskim uslovima i potrebnim informacijama.
- Nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica.
- U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).
- Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).
- Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).
- Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta.
- Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (so, pepeo itd.).
- Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi). Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
- Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom. Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate jer su te radnje opasne po život!
- Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.
- Ukoliko izlazite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
- Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
- Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično), možete nazvati sljedeće brojeve telefona: Civilna zaštita – 121, Policija – 122, Vatrogasci – 123, Hitna pomoć – 124.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!