Ekskluzivno donosimo izvještaj EU: Kolike cu cijene droge na crnom tržištu u BiH!

Tema sedmice
Ekskluzivno donosimo izvještaj EU: Kolike cu cijene droge na crnom tržištu u BiH!
Potražnja za drogom u BiH je u blagom porastu, a teška ekonomska situacija uvlači sve više bh. građana u trgovinu narkoticima, tvrdi se u najnovijem izvještaju Dablinske grupe za borbu protiv ilegalne trgovine drogama

 

Potražnja za drogom u BiH je u blagom porastu, a teška ekonomska situacija uvlači sve više bh. građana u trgovinu narkoticima, tvrdi se u najnovijem izvještaju Dablinske grupe za borbu protiv ilegalne trgovine drogama, koja radi u pod kišobranom Evropske unije. Izvještaj o zemljama regiona objavljen je u službenom registru Vijeća EU, a donosi zanimljive činjenice o našoj zemlji.

Za BiH ističu da je još uvijek malo tržište za drogu, u poređenju sa evropskim zemljama, ali da je u porastu. Procjenjuje se da ima 7.500 registriranih korisnika narkotika, ali da je taj broj značajno veći.

Eksperti u izvještaju navode da bh. policijske agencije sarađuju u borbi protiv trgovaca drogom, ali da zbog loše organizacije, raširene korupcije i preklapanja ovlasti ta borba ne donosi dovoljno rezultata.

Također, oni otkrivaju i cijene pojedinih narkotika na crnom tržištu u BiH. Gram heroina tako košta od 15 do 25 eura, ista količina marihuane od 0,5 eura do 1 eura, a skanka od 1,5 eura do 3 eura. Kokain je, kako se tvrdi, najskuplji i košta i do 50 eura za gram, dok je tableta ekstasija u BiH od 3 do 4 eura.

droga-2

Eksperti u izvještaju koji je objavila EU se zgražavaju nad činjenicom da BiH još uvijek nije završila izvještaj o zaplijenama narkotika u protekle dvije godine, pa stoga ne mogu ni procjeniti kakvo je stanje. Također, upozoravaju da velike količine zaplijenjen droge stoje u skladištima, a da nisu uništene. Posljednje je obavljeno još 2015. godine kada je uništeno oko 550 kilograma različitih vrsta narkotika. 

Ne propustite