Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca: Tomislav Nikolić nije dobrodošao u BIH

Bosna i Hercegovina
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca: Tomislav Nikolić nije dobrodošao u BIH
Približava se deveti januar, Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a za koji su u RS pripremaju punom parom.

Približava se deveti januar, Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a za koji su u RS pripremaju punom parom. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić prihvatio je poziv Milorada Dodika te najavio svoj dolazak kako bi prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske. 

U nedavnoj posjeti Beogradu, predsjednik predsjedništva BiH Mladen Ivanić uručio je službeni poziv Tomislavu Nikoliću da početkom 2017.-te posjeti BiH kako bi se saradnja dviju zemalja učvrstila, što je Nikolić i prihvatio. 

Nakon zvaničnog prihvatanja poziva Milorada Dodika i Mladena Ivanića, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca oglasilo se saopštenjem u kojem stoji da Tomislav Nikolić nije dobrodošao u BiH sve dok se ne odrekne titule "četničkog vojvode".

"Potpuno je neprihvatljiva činjenica, sa stanovišta svih bh žrtava genocida i žrtava koje su bile izložene najtežim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, da Država BIH bude zvanično posjećena od strane Predsjednika Srbije koji nosi titulu četničkog vojvode, jer upravo je taj velikosrpki projekat i pro-fašistički četnički pokret, jedan od glavnih ideoloških uzroka desetina hiljada nevino ubijenih ljudi, žena i djece u BIH, hiljada silovanih žena, popaljenih kuća, džamija, mesdžida, kulturno-historijskih spomenika Bošnjačkog, Hrvatskog ali i Srpskog naroda u BIH", stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će prvi test politika predsjednika Nikolića imati devetog januara kada se obilježava neustavni Dan Republike Srpske.

Ne propustite