Za gojaznost nisu krive masti nego ugljeni hidrati
Open Heart, medicinski časopis objavio je vijest da masti nisu štetne onako kako smo to vjerovali. One nikako nisu suštinski “krive” za višak kilograma i holesterol, koji toliko želimo da smanjimo u ishrani.
Tradicionalnu ishranu zamjenili smo industirjskim prerađevinam i ligh proizvodima, a sve zbog nametnutog straha od masnoća i holesterola. Danas su očigledne posljedice takvog poremećaja ishrane: pretjerana gojaznost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, alergije i mnoge druge.
Ishrana svuda u svijetu, pa i kod nas, bogata je šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima te tu treba tražiti uzrok pomenutih bolesti.
Stručnjaci savjetuju da i dalje treba smanjiti grickalice jer su one potencijalna opasnost po zdravlje.
Nerafinisani ili cjeloviti ugljeni hidrati kao što su hljeb od celog zrna žitarica, nerafinisani pirinač, pasulj i mahunrke smatraju se i dalje najzdravijim namirnicama koje osiguravaju nutritivne sastojke i štite organizam od mnogih bolesti.