Antonio Guterres preuzeo funkciju generalnog sekretara UN-a

Svijet
Antonio Guterres preuzeo funkciju generalnog sekretara UN-a
Antonio Guterres danas je zvanično preuzeo funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i obnašat će je tokom narednih pet godina. Generalna skupština UN-a ozvaničila je izbor Antonija Guterresa za generalnog sekretara 13. oktobra 2016. godine. Guterres je 12. decembra položio zakletvu pred Skupštinom, a dotadašnji generalni sekretar Ban Ki-Moon poželio mu je sreću. Guterres ima 67 godina, Portugalac je i u periodu od 1996. do 2002. godine bio je premijer Portugala. Osim toga, bio je i na čelu Vijeća Evrope, Visoki komesar za izbjeglice pri UN-u od 2005. do 2015. godine.

Antonio Guterres danas je zvanično preuzeo funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i obnašat će je tokom narednih pet godina.
Generalna skupština UN-a ozvaničila je izbor Antonija Guterresa za generalnog sekretara 13. oktobra 2016. godine. 

Guterres je 12. decembra položio zakletvu pred Skupštinom, a dotadašnji generalni sekretar Ban Ki-Moon poželio mu je sreću.

Guterres ima 67 godina, Portugalac je i u periodu od 1996. do 2002. godine bio je premijer Portugala. Osim toga, bio je i na čelu Vijeća Evrope, Visoki komesar za izbjeglice pri UN-u od 2005. do 2015. godine.

Zakleo na nepristrasno i nezavisno posredovanje između zemalja UN-a kako bi se iznašao zajednički jezik, prepoznala važnost pojedinih zemalja i tako smanjila sama njegova uloga u posredovanju, pišu agencije. 

Guterres je naslijedio i krizne situacije u zemljama poput Sirije, Jemena, Sjeverne Koreje..., ali ima namjeru staviti mir na prvo mjesto, piše Guardian.

"Kako možemo pomoći milionima ljudi pogođenim konfliktinim situacijama. Svakodnevno se ubijaju žene, djeca...U ratu nema pobjednika, svi gube", rekao je Guterres.

Guterres je i kazao kako se nada da će 2017. godina biti godina prevazilaženja različitosti.
 

Ne propustite