Terorizam nema nikakve svetinje niti poznaje bilo kakvu religiju niti vrijednosti

Svijet
Terorizam nema nikakve svetinje niti poznaje bilo kakvu religiju niti vrijednosti
Premijer Republike Turske Binali Yildirim poručio je kako terorizam neće ugroziti jedinstvo i bratstvo u Turskoj, te je negirao tvdnje nekih krugova da je sinoćnji teroristički napad u istanbulskom noćnom klubu izveo napadač prerušen u Djeda Mraza, javlja Anadolu Agency (AA). Šef turske Vlade Yildirim posjetio je hospitalizirane ranjenike, nakon čega se obratio novinarima i kazao kako je u sinoćnjem napadu ubijeno 39, a ranjeno više od 60 osoba. Dodao je da su tri ili četiri ranjenika životno ugroženi.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim poručio je kako terorizam neće ugroziti jedinstvo i bratstvo u Turskoj, te je negirao tvdnje nekih krugova da je sinoćnji teroristički napad u istanbulskom noćnom klubu izveo napadač prerušen u Djeda Mraza, javlja Anadolu Agency (AA).
Šef turske Vlade Yildirim posjetio je hospitalizirane ranjenike, nakon čega se obratio novinarima i kazao kako je u sinoćnjem napadu ubijeno 39, a ranjeno više od 60 osoba. Dodao je da su tri ili četiri ranjenika životno ugroženi.
 
 "Terorizam je problem cijelog čovječanstva. Terorizam nigdje ne vodi, a njegov cilj je da ugrozi naše jedinstvo. Turska već neko vrijeme vodi odlučnu borbu protiv terorističke organizacije PKK, terorističke organizacije FETO i terorista ISIS-a koji su proizašli iz kriza u Iraku i Siriji. Svjesni smo da ta borba košta, ali nikada se nećemo predati. Teroristički napadi su mogući u cijelom svijetu i niti jedna zemlja nije sigurna naspram te prijetnje. Nedavno je to bio slučaj u Njemačkoj, jučer u Iraku, a ranije i u drugim dijelovima svijeta. Zato, mi uvijek naglašavamo da terorizam nema nikakve svetinje niti poznaje bilo kakvu religiju, niti vrijednosti. Terorizam je terorizam, ma gdje bio. Dvoličnost u borbi protiv terorizma samo šteti toj borbi i ne vodi ka pobjedi", kazao je Yildirim.
 
Yildirim je kazao da je i tursko-ruska inicijativa o uspostavi mira u Siriji važan doprinos i u borbi protiv terorizma u regiji.
 
"Svome narodu poručujem da terorizam neće ugroziti naše jedinstvo i bratstvo. Neće nas prestrašiti, već ćemo mi to učiniti teroristima. Mi ćemo nastaviti našu borbu", poručio je Yildirim.
 
Neki strani mediji su danas objavili da je sinoćnji napad u noćnom klubu u istanbulskom priobalnom kvartu Ortakoy izveo napadač prerušen Djeda Mraza, a premijer Turske Yildirim je kazao da su to neistine i nagađanja.
 
"I ja sam čuo da neki tvrde da je napadač došao u kostimu Djeda Mraza... To su neosnovane tvrdnje. Znamo da je riječ o naoružanom teroristi. Došao je na ulaz i ubio jednog policajca, a potom ušao u klub i pucao po nevinim ljudima. Sve mimo toga su neistine i neosnovane tvrdnje. Potom je napadač bacio oružje i pobjegao s mjesta, ali naše policijske snage su na terenu i na zadatku. Sve mogućnosti pomno istražujemo", kazao je Yildirim.
 
Na upit novinara o identitetu napadača, Yildirim je kazao da je istraga u toku i da se već nazire ishod te da će uskoro i javnost biti obaviještena.

 

Ne propustite