Hadžiću, Radeljašu i Horo pritvor produžen za dva mjeseca

Bosna i Hercegovina
Hadžiću, Radeljašu i Horo pritvor produžen za dva mjeseca
Kantonalni sud u Sarajevu suda na prijedlog Tužilaštva KS produžilo je pritvor optuženim u akciji Blok Damiru Hadžiću, Esedu Radeljašu i Jasmini Horo za još dva mjeseca.

Kantonalni sud u Sarajevu suda na prijedlog Tužilaštva KS produžilo je pritvor optuženim u akciji Blok Damiru Hadžiću, Esedu Radeljašu i Jasmini Horo za još dva mjeseca, piše bh. novinska agencija Patria.

- Optuženima Hadžiću i Jasmini Horo zatvor je produžen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i prikrivanje dokaza, a Radeljašu zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - kazala je za Patriju Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Hadžiću se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja i to na način da je iz općinskog budžeta omogućio isplatu više od milion maraka Esedu Radeljašu bivšem vijećniku u Novom Gradu, zastupniku, ministru u Vladi BPK koji je uhapšen u okviru akcije Blok 9. novembra i koji se nalazi u pritvoru. Radeljaš je osumnjičen za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca. Radeljašu je produžen pritvor.

Također u akciji su tada uhapšeni i Nedžad Kapetanović, bivši pravobranilac Općine Novi Grad i Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad.

Horo je bila puštena na slobodu, a naknadno je uhapšena zbog novog krivičnog djela podstrekavanje vještaka na zloupotrebu procjene. Sudski vještak Kasim Zulum koji je bio uhapšen pušten je na slobodu i on je svjedok u postupku.

Ne propustite