Sa sjednice Vijeća ministara BiH

Aktuelno
Sa sjednice Vijeća ministara BiH
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine kojim se omogućava zaštita deponenata i prilikom transformacije banaka u BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine kojim se omogućava zaštita deponenata i prilikom transformacije banaka u BiH.

Cilj izmjena i dopuna Zakona je očuvanje cjelokupne finansijske stabilnosti i sagledavanje uloge Agencije za osiguranje depozita u BiH te usklađivanje s odgovarajućim direktivama Evropske unije u ovoj oblasti.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku. 

ZAKON O POREZU NA DODANU VRIJEDNOST USKLAĐEN SA ZAKONOM O CARINSKOJ POLITICI

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH radi usklađivanja sa Zakonom o carinskoj politici u BiH.

Riječ je o usklađivanju ovog zakona sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH.

RAZMOTRENE IZMJENE ZAKONA O PLAĆAMA I NAKNADAMA 

Vijeće ministara BiH obavilo je raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je gotovo u cijelosti usaglašen.

Ostalo je još da se pokuša naći rješenje u vezi  s povećanjem koeficijenata plaća policajcima i vojnicima sa srednjom stručnom spremom.   

Na sjednici je iskazana volja za povećanjem koeficijenata policajacima i vojnicima, ali, kako nedostaju finansijska sredstva, zatraženo je od Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane da do kraja naredne sedmice Vijeću ministara predlože model finansiranja povećanja koeficijenata za policajce i vojnike zasnovan na unutrašnjoj preraspodjeli sredstava iz usvojenih  budžeta, s obzirom na to da je Budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH usvojen i zakonski nisu moguće njegove izmjene.

VMBiH DONIO DVIJE VAŽNE STRATEGIJE ZA EFIKASNO I TRANSPARENTNO UPRAVLJANJE JAVNIM NOVCEM

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je  Strategiju razvoja sistema internih finansijskih kontrola u institucijama Bosne i Hercegovine za 2016. - 2018. (PIFC), koja je usaglašena s preporukama SIGMA-e i Generalne direkcije za budžet Evropske unije.

Donošenjem ove strategije Vijeće ministara BiH potvrđuje opredijeljenost za daljnji razvoj sistema internih finansijskih kontrola koje trebaju osigurati da se javnim sredstvima, bilo da je riječ o nacionalnim ili sredstvima Evropske unije, upravlja na efikasan, ekonomičan, odgovoran  i tranparentan način.

Cilj je uvesti više standarde kontrola u upravljanje javnim sredstvima, razviti jači sistem odgovornosti i upravljanje zasnovano na principima ,,vrijednost za novac," što podrazumijeva razvoj sistema upravljanja i kontrole koji su u funkciji praćenja ne samo koliko se troši, nego za što i kako se troše budžetska sredstva.

Strategija reforme upravljanja javnim finansijama u institucijama BiH u šest stubova obuhvata fiskalni okvir, mobilizaciju prihoda, pripreme/sačinjavanje/praćenje budžeta, njegovo izvršenje, unutrašnje kontrole i vanjsku reviziju.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, Vijeće ministara BiH usvojilo je i Strategiju reforme upravljanja javnim finansijama u institucijama Bosne i Hercegovine. Strategijom se želi unaprijediti sistem javnih finansija kako bi se osigurala veća funkcionalnost, transparentnost, odgovornost i efikasnost u upravljanju javnim sredstvima i na taj način doprinijelo povećanju makroekonomske stabilnosti u BiH.

Uz državno Ministarstvo finansija i trezora i njegovu Centralnu harmonizacijsku jedinicu, u izradi ove strategije učestvovali su predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Agencije za javne nabavke u BiH, Odjeljenja za makoekonomsku analizu pri Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, Direkcije za ekonomsko planiranje BiH i Komisije za računovodstvo i reviziju BiH.

Ova i strategije nižih nivoa vlasti u ovim oblastima, objedinjene, predstavljaju jedan od ključnih stubova reforme javne uprave i bit će integrirane u novu strategiju reforme javne uprave u BiH.

VIŠE OD 1,4 MILIONA GRANTA ZA PROJEKTE PPODRŠKE RANJIVIM KATEGORIJAMA I POMOĆ ROMIMA  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je devet odluka o dodjeli grant sredstava ukupno vrijednih više od 1,4 miliona KM.

Riječ je o Odluci o dodjeli 60.000,00 KM granta za nevladine organizacije koje osiguravaju direktnu pomoć žrtvama trgovine ljudima, državljanima BiH za 2016. godinu; Odluci o dodjeli grant sredstava za podršku organizacijama osoba s invaliditetom u BiH za 2016. godinu u vrijednosti 40.000,00 KM za 12 udruženja i saveza invalidnih osoba u BiH; Odluci o dodjeli grant sredstava za pomoć romskom nevladinom sektoru u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu u iznosu 38.116,12 KM za osam romskih udruženja u BiH; Odluci o dodjeli 69.990,00 KM granta crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Također, donesena je Odluka o odobravanju 70.000,00 KM granta za podršku udruženjima nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o dodjeli grant sredstava udruženjima porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu u iznosu 33.921,60 KM; Odluka o dodjeli grant sredstava organizacijama za ljudska prava u cilju promocije ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu kojom je dodijeljeno 48.211,18 KM za sedam projekata za promociju ljudskih prava u Sarajevu, Istočnoj Ilidži, Brčko Distriktu BiH i Bosanskom Grahovu.

Odlukom o dodjeli granta sredstava iz „Granta za pomoć nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica“ odobreno je 100.000,00 KM za 19 nevladinih organizacija iz cijele BiH, a sredstva su raspoređena u rasponu od 4.500,00 do 6.000,00 KM.  

Istovremeno, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o dodjeli granta vrijednog milion konvertibilnih maraka za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja u BiH za 2016. godinu. Odlukom su odobrena sredstva Brčko Distriktu BiH u iznosu 60.000,00 KM,  Republici Srpskoj  313.400,00 KM za projekte u četiri općine:  Lopare, Bijeljina, Kostajnica i Kozarska Dubica te Federaciji BiH 626.600,00 KM za projekte u Kaknju, Donjem Vakufu, Bugojnu, Kiseljaku, Gračanici, Vitezu i Tuzli.

NASTAVLJA SE PODRŠKA RAZVOJU SPORTU U BiH 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je  Odluku o raspodjeli preostalih sredstava u oblasti sporta za 2016. godinu.

Na ovaj način raspoređeno je preostalih 157.000,00 KM na 18 klubova i saveza u Bosni i Hercegovini  za projekte u oblasti sporta od interesa za BiH. 

PRIPREME ZA ODRŽAVANJE PRVOG SASTANKA PODODBORA ZA EKONOMSKA I FINANSIJSKA PITANJA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju prvog sastanka Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku, 25. i 26. 1. 2017 godine, Sarajevo.

Na sjednici je usvojen Dokument  za diskusiju  za prvi  sastanak Pododbora  za  ekonomska  i  finansijska pitanja i statistiku, koji će Direkcija za evropske integracije dostaviti Evropskoj  komisiji te je data saglasnost na prijedlog sastava delegacije za ovaj sastanak.

PRIPREME NOVE STRATEGIJE ZA POVEĆANJE PRILIVA STRANIH ULAGANJA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH o aktivnostima na izradi Strategije za promociju i privlačenje direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu 2016 – 2020.

Izrada Strategije bit će finansirana putem projekta IFC ,,Poboljšanje poslovnog okruženja i olakšavanje pristupa inozemnim tržištima“ i nisu potrebna izdvajanja iz budžeta institucija BiH.

Nova strategija bit će fokusirana na povećanje priliva stranih investicija, olakšavanje poslovanja postojećim investitorima te unapređenje koordinacije nadležnih institucija u BiH. 

U SEKTORU POLJOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA U PROŠLOJ GODINI 27 PROJEKATA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Kompaktan izvještaj o međunarodnoj pomoći za sektor poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja 2015. u BiH, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji s Direkcijom za evropske integracije.

U fazi realizacije u BiH prošle godine bilo je 27 projekata, a glavni donatori u ovom sektoru su: Evropska unija, Japan, Holandija, Švedska, Češka, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Italija, Švicarska te UNDP i FAO. Mnoge države članice EU pružaju ciljanu pomoć u pojedinačnim sektorima. Međunarodne finansijske institucije, kao što su IFAD i Svjetska banka sa članicama, daju kredite za razvoj poljoprivrede Bosne i Hercegovine.

KONTROLA VOĆA I POVRĆA POKAZALA NIZAK RIZIK ZA POTROŠAČE U BiH 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane o provedenom programu kontrole koji je pokazao nizak rizik za potrošače u BiH kada je riječ o ostacima pesticida u i na hrani biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

Prema Izvještaju, od ukupno 139 analiziranih uzoraka pet uzoraka je sadržavalo ostatke pesticida u koncentraciji iznad propisane MRL vrijednosti, što čini ukupno 3,59 posto.

- U obzir treba uzeti i da MRL ne predstavlja sigurnosnu granicu iznad koje je hrana opasna po zdravlje potrošača, jer su vrijednosti MRL postavljene višestruko niže od stvarnih koncentracija pesticida opasnih po zdravlje potrošača (sigurnosni faktori iznose najčešće l:100) - navodi se u ovom izvještaju.

Praćeni su ostaci pesticida na ukupno l0 proizvoda biljnog porijekla pri čemu je  uzeto 139 uzoraka u prodajnim centrima, veleprodajama i tržnicama u 20 gradova: Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Bihać, Čapljina, Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Ljubuški, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Tešanj, Tomislavgrad, Tuzla, Zavidovići, Trebinje, Livno, Gradiška i Goražde. Analiza uzoraka provedena je na 181 aktivnoj materiji.

Radi se o uzorcima voća i povrća, a kontrolom su obuhvaćene jabuke, glavati kupus, zelena salata, breskve (uključujući nektarine), jagode, paradajz, krastavac, pšenično brašno, narandže (uključujući mandarine), voćna kaša za djecu. Niti jedan uzorak pšeničnog brašna i voćne kaše za djecu nije sadržavao ostatke pesticida.   

Gotovo polovina kontroliranog  voća i povrća bila je proizvedena u Bosni i Hercegovini.

RADNA GRUPA ZA PREDLAGANJE MODALITETA UVOĐENJA NOVIH TEHNOLOGIJA U IZBORNI PROCES

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je  Odluku o imenovanju Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

U sastav Radne grupe imenovana su tri predstavnika Centralne izborne komisije BiH, po dva predstavnika Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i Ministarstva komunikacija i prometa te po jedan predstavnik državnih ministarstava sigurnosti, vanjskih poslova, finansija i trezora te civilnih poslova.

Interresorna radna grupa će u roku 60 dana od dana imenovanja pripremiti analizu stanja i ponuditi prijedlog modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini koji će, posredstvom ovlaštenog predlagača, uputiti domovima u parlamentarnu proceduru.

IMENOVANA TRI ČLANA VIJEĆA ZA STATISTIKU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju članova Vijeća za statistiku Bosne i Hercegovine, na mandat od četiri godine.

U Vijeće za statistiku koje imenuje Vijeće ministara iz reda davalaca i korisnika podataka koji su stručnjaci u oblastima statistike, ekonomskih nauka i biznisa imenovani su dr. Sahrudin Sarajčić, za oblast ekonomskih nauka, mr. Njegoš Pavlović, za oblast finansija i biznisa, i  Mira Vujeva, za oblast statistike, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

FENA

Ne propustite