Iz Ambasade SAD za Novi.ba: Nemamo informacije o mnogobrojnim javnim i privatnim događajima vezanim za inauguraciju

Aktuelno
Iz Ambasade SAD za Novi.ba: Nemamo informacije o mnogobrojnim javnim i privatnim događajima vezanim za inauguraciju
“Iz vašingtonskih izvora”, doznali su novinari PTPC-a, da je lider SNSD-a Milorad Dodik pozvan na inauguraciju novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ali se ispostavilo da je zapravo riječ o privatnom pozivu bivšeg kongresmena Roberta Boba McEwena.

“Iz vašingtonskih izvora”, doznali su novinari RTRS-a, da je lider SNSD-a Milorad Dodik pozvan na inauguraciju novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ali se ispostavilo da je zapravo riječ o privatnom pozivu bivšeg kongresmena Roberta Boba McEwena i njegove supruge Liz.

On je Dodiku, na komadu papira bez ikakvog memoranduma, poručio da dođe u hotel Hyatt (udaljen 3,5 kilometra od Bijele kuće). Riječ je, dakle, o privatnom događaju, koji sa zvaničnom ceremonijom ima samo simboličku vezu - održava se u isto vrijeme.

pozivnica

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH kazali su za Novi.ba da, kada je riječ o pozivu na predsjedničku inauguraciju, ambasador Bosne i Hercegovine u SAD-u, kao zvanični predstavnik te zemlje biće pozvan na inauguralne događaje.  

"Nije praksa da dobivamo informacije o spiskovima zvanica na mnogobrojne, javne i privatne, događaje koji se dešavaju u vezi sa zvaničnom ceremonijom", naveli su iz Američke ambasade.  

Usto, naveli su da Odjeljak 222 (f) Zakona o useljenju i državljanstvu SAD zabranjuje komentarisanje pojedinačnih zahtjeva za izdavanje vize.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak da je Ambasada SAD-u u BiH odbila njegov zahtjev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Ne možemo spekulisati o tome da li podnosilac zahtjeva ispunjava ili ne ispunjava uslove za izdavanje vize, niti da li se na njega odnose bilo kakva potencijalna ograničenja, jer kada osoba podnese zahtjev za izdavanje vize za SAD, konzularni predstavnik vrši pregled navedenih činjenica i odlučuje da li podnosilac zahtjeva ispunjava uslove za izdavanje vize za SAD na osnovu zakona Sjedinjenih Američkih Država", naveli su iz Američke ambasade za Novi.ba.

embasi1-jpg

Ne propustite