UPOZORENJA VLASTI NISU SHVATILI OZBILJNO

Na Vijećnici nema života, vrijednost zagađenosti 1000 mikrograma

Objavljeno:27.12.2016 - 15:44
A A A Times Arial

Prema mjernim podacima koji su objavljivani na stranici Zavoda za javno zdravstvo od novembra do danas zagađenost zraka i vrijednosti koncentracija PM 10 uvećale su se skoro 10 puta, a najveće vrijednosti izmjerene su danas i to na mobilnoj stanici Vijećnica čak 1000 mikrograma po metru kubnom, piše bh. novinska agencija Patria.

Prvo upozorenje za građane objavljeno je 16. novembra 2016. godine te je tada preporučeno da kretanje i izlaganje svedu na što je moguće manju mjeru za ovaj period povišenih koncentracija.

Primjera radi tada su izmjerene prosječne dnevne vrijednosti koncentracija PM10 - poluautomatska stanica ¨Otoka¨ 159 µg/m3 - automatska stanica ¨Vijećnica¨ 106 µg/m3 - automatska stanica ¨Bjelave¨ 75 µg/m3.

Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike. Mjerenje 5. decembra pokazuje daljnji trend rasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama. Automatska stanica – Bjelave 134 µg/m3, Vijećnica 130 µg/m3, Otoka 168 µg/m3, Ilidža 169 µg/m3).

Preporuke za stanovništvo su da smanje kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru za ovaj period povišenih koncentracija što se naročito odnosi na jutarnje i večernje sate. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike. 

I to nije bilo dovoljno da vlasti preduzmu mjere za prevazilaženje evidentne krize te su čekali do subote 24. decembra kada je izmjereno na Vijećnici 337 µg/m 3, Ilidži 494 µg/m 3, Otoci 442 µg/m 3.

Vlada KS donosi mjeru par-nepar u saobraćanju vozila koja je ukinuta već 26. decembra popodne jer nije dala rezultate. Također, jasnih daljnjih mjera nema, a vlasti gledaju u nebo i nadaju se vjetru, kiši, snijegu. Na upozorenja struke i eksperata već godinama su nijemi. I ovo je rezultat, kolektivna zagađenost i opasnost za sve stanovnike Sarajeva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo napominju da su vrijednosti izrazito visoke. Izlaganje iznimno visokim koncentracijama može imati ozbiljne negativne posljedice na zdravlje ne samo ugroženih populacija stanovništva već i na zdravlje zdrave populacije.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!