Izvještaj EK pred poslanicima: UO javnih servisa pod političkom kontrolom, kriju se vlasnici medija

Bosna i Hercegovina
Izvještaj EK pred poslanicima: UO javnih servisa pod političkom kontrolom, kriju se vlasnici medija
Pred zastupnicima Predstavničkog doma PS BiH u četvrtak na sjednici naći će se i izvještaj Evropske komisije o BiH za 2016. godinu, piše bh. novinska agencija Patria.

Pred zastupnicima Predstavničkog doma PS BiH u četvrtak na sjednici naći će se i izvještaj Evropske komisije o BiH za 2016. godinu, piše bh. novinska agencija Patria.

Posebna pažnja posvećena je slobodi izražavanja i stanju u medijima, javnim servisima. Kako se navodi u izvještaju nastavljeni su politički pritisci i zastrašivanja novinara kao i fizički i verbalni napadi, ali za to nisu pokrenute sudske mjere. Također, nije bilo pokušaja da se riješi nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima.

Preporuke EK su da BiH mora osigurati dovoljnu zaštitu novinara i odgovarajuću primjenu propisa kao odgovor na slučajeve prijetnji novinarima. Završiti reformu javnog RTV sistema, osigurati finansiranje javnih emitera, uskladiti relevantne entitetske propise iz oblasti emtiranja na državnom nivou i osigurati političku neutralnost upravnih odbora.

Na istoj sjednici bit će izabrani članovi UO BHRT-a a Kolegij PD PS BiH predložio je drugačiju listu od one koju je sačinilo Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Tako je za člana UO iz reda bošnjačkog naroda prema ocjeni RAK-a najbolje bio rangiran Edin Hadžimuratović, a Kolegij je izmijenio listu te je trećerangiranog Mufida Memiju stavio na prvo mjesto. Očito je da ove preporuke Evropske komisije neće biti ispoštovane, jer su javni servisi pod jakim utjecajem politike.

S obzirom na komplikovanu situaciju sa UO FTV koji već godinama ima samo jednog člana kojem je mandat istekao, uloga UO je u potpunosti devalvirana, a ovaj javni emiter nalazi se u određenom pravnom vakuumu. Direktor FTV Džemal Šabić obavlja ovu funkciju od 2008. godine, a u avgustu 2013. godine istekao mu je petogodišnji mandat. Od tada do danas zbog nepostojanja Upravnog odbora RTVFBIH Šabić i dalje obavlja funkciju direktora bez ikakvog legitimnog izbora. Inače, po zakonu, mandat generalnog direktora traje pet godina i pripadnik istog konstitutivnog naroda ne može biti imenovan za generalnog direktora dva mandata uzastopno.

- Zbog nedostatka politički nezavisnog upravnog odbora, RTV servis je i dalje podložan političkom utjecaju – zaključuje se.

Treći javni emiter RTRS izmjenama Zakona o RTRS udaljio se od zakona na državnom nivou i ometa funkcionisanje tri javna emitera u okviru Javnog RTV sistema u BiH.

- RTRS je i dalje pod čvrstom političkom kontrolom vladajuće stranke što ugrožava uređivačku politiku.

Iz Evropske komisije također postavljaju pitanje nezavisnosti RAK-a od politike.

Također, zabilježeni su nedostaci u Zakonu o slobodi pristupa informacijama te je novinarima često uskraćena informacija.

- Institucije ne provode testiranje javnog interesa prije nego ograniče pravo na pristup informacijama, te tumače pravne odredbe na način koji štiti privatni, a ne javni interes - navodi se u izvještaju.

Poseban dio izvještaja odnosi se na vlasništvo nad medijima te je zamjerka da se „zbog problematičnih zakonskih odredbi otežava sistematičan uvid u vlasničku strukturu“. Još jedna zamjerka odnosi se na oglašivačku praksu javnih privrednih društava i marketinških agencija koje su u vezi sa političkim strankama te tako utječu na integritet medija.

Ne propustite