VELIKI PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Nenadić: Godina u znaku reformi Ministarstva pravde KS-a

Objavljeno:27.12.2016 - 11:27
A A A Times Arial

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić ocijenio je za Fenu da je predhodna godina prošla u znaku reformi u oblasti državne službe i komunalne privrede te provedbi odluka Ustavnog suda koje su se reflektovale na nadležnosti tog ministarstva.

Podsjetio je da je na tu poziciju ministra imenovan u novembru 2015. godine te da je početak svog mandata iskoristio za informiranje o situaciji u tom ministarstvu.  

Također je naglasio da su mnogo toga uradili u oblasti unapređenja stanja u oblasti pravosuđa u smislu ažuriranja stanja, jer se, kako kaže, na Kantonalnom sudu u Sarajevu radi na predmetima iz 2009. godina te da se na Općinskom sudu radi na milion presuda iz oblasti komunalne privrede.

Najavio je da u narednoj  godini planira uraditi puno više na realizaciji Zakona o državnoj službi KS-a i njegovoj konkretnoj primjeni te da su u protekloj godini usvojili cijeli niz podzakonskih akata koje trebaju da urede stanje u toj oblasti.

- Godinu ćemo početi radom na zakonu o lokalnoj samoupravi, ali prije toga moramo napraviti izmjene Ustava KS-a za što je potrebna dvotrećinska većina. Nakon provedenih lokalnih izbora 2016. godine i nakon što su uspostavljena općinska vijeća, stvorili su se uslovi i za to - pojasnio je.  

Promjena Ustava, naglasio je Nenadić, također predstavlja preduslov i za donošenje  zakona o imovini i zakona o pripadnosti javnih prihoda, što predstavlja drugu kompleksu reformu u toj oblasti.

Zaključio je da će paralelno s tim, Ministarstvo raditi na čitavom nizu drugih aktivnosti u oblasti uređivanja stanja u nevladinom sektoru, registraciji udruženja građana, unapređenju stanja na sudovima, podrška u radu Tužilaštva KS-a, posebno u oblasti uprave.