Za božićni vikend u Chicagu 40 upucanih i čak 12 mrtvih

Svijet
Za božićni vikend u Chicagu 40 upucanih i čak 12 mrtvih
Božićni vikend u Chicagu je ove godine bio rekordan po broju ranjavanja iz vatrenog oružja. Čak 40 osoba je upucano tijekom božićnog vikenda od čega je 12 osoba preminulo.

Božićni vikend u Chicagu je ove godine bio rekordan po broju ranjavanja iz vatrenog oružja. Čak 40 osoba je upucano tijekom božićnog vikenda od čega je 12 osoba preminulo. 

Pucnjave su počele na Badnjak, incidentom u kom su ubijena dva pripadnika bandi, a završile su velikom pucnjavom na Božić u kojoj su dva pripadnika bandi ubijena, a pet ih je ranjeno.

Loša godina u Chicagu

Chicago je već neko vrijeme pod povećalom zbog povećanja nasilja u gradu, dok su iz lokalne policije izjavili kako je najveći broj pucnjava vezan uz okršaje bandi. Uz 40 ranjenih, policija je preko božićnog vikenda zaplijenila i 45 pištolja, što je također veći broj od uobičajenog.

Tijekom 2016. godine došlo je do velikog porasta nasilja u Chicagu. Prema natpisima Chicago Tribunea, u kolovozu ove godine je u Chicagu došlo do 78 ubojstava, što je najveći broj ubojstava od 1997. godine. Počinjeno je više ubojstava nego u New Yorku ili Los Angelesu. 

Svi to brojevi su dio sumorne statistike, prema kojoj je do 1. prosinca ubijeno preko 700 osoba, što proteklu 2016. čini rekordno nasilnom u tom gradu. Zabilježen je porast od 58% u broju ubojstava i 48% u broju pucnjava. 

Šta donosi nova godina? 

Ovakav razvoj događaja nije zaustavio niti blagdanski vikend, te se trend porasta ubojstava i okršaja s vatrenim oružjem nastavlja. Policija Chicaga je dala izjavu vezano za ubojstva iz božićnog vikenda, u kojoj tvrdi kako napreduje u rješavanju nekoliko slučajeva, te kako je do većine nasilja došlo u mjestima koja imaju veliku povijest okršaja bandi. 

Nije jasno što će Chicagu donijeti 2017. godina, ali se u policiji kao i u brojnim nevladinim organizacijama nadaju poboljšaju situacije i smanjenju nasilja. Jedan od prvih koraka u smanjenju broja zločina je novih 1000 policajaca na ulicama Chicaga.

Ne propustite