Pronađena crna kutija srušenog ruskog vojnog aviona

Svijet
Pronađena crna kutija srušenog ruskog vojnog aviona
Crna kutija ruskog vojnog aviona koji se srušio u nedjelju u Crno more je pronađena, prenosi BBC. Riječ je o prvoj crnoj kutiji koja pripada avionu Tu-154, koji se srušio u more s 92 putnika i članovima posade.

Crna kutija ruskog vojnog aviona koji se srušio u nedjelju u Crno more je pronađena, prenosi BBC. Riječ je o prvoj crnoj kutiji koja pripada avionu Tu-154, koji se srušio u more s 92 putnika i članovima posade. Pronađena je na oko 1 600 metara od obale pomoću podvodnog drona FALCON na dubini od 17 metara. U toku je potraga za još dvije crne kutije smještene u repnom dijelu aviona.

Avion se srušio ubrzo nakon polijetanja s aerodroma nedalko od Sočija. Prethodno je poletio iz Moskve, a sletio je zbog goriva. Krajnje odredište trebala je biti Sirija, gdje je avionom putovao ruski vojni muzički ansambl, koji je trebao nastupiti pred ruskim vojnicima.

Osim posde i članova ansambla, u avionu su bili vojnici i novinari. Ruski zvaničnici su odbacili mogućnost terorizma, a trenutno se misli da je riječ grešci pilota i tehnički kvar. 

"Jedna od ključnih teorija uzroka pada je da je strano tijelo završilo u motoru", izjavio je izvor. Crna kutija je izvađena i poslana u Moskvu na izvlačenje informacija.

Ne propustite