Dolazi čokolada protiv starenja
Naučnici su razvili specijalnu formulu za čokoladu koja sprečava starenje.
Zahvaljujući upotrebi istih anioksidanata koji tijelo i perje flamingosa čine rozim, naučnici Univerziteta u Kembridžu uspjeli su znatno da poboljšaju kvalitet kože ispitanika koji su jeli specijalnu čokoladu.
Klinička ispitivanja pokazala su da su biomarkeri u tkivu kože pedesotogodišnjaka i šezdesetogodišnjaka zahvaljujući ovoj poslastici uspjeli da se vrate na nivo karakterističan za dvadesetogodišnjake i tridesetogodišnjake.
Naučnici su primijetili da je kod volontera koji su jeli čokoladu obogaćenu antioksidansima nakon četiri nedjelje cirkulacija bila znatno poboljšana, što je uticalo na smirivanje upalnih procesa i pojačani protok krvi u tkivo, čime se ujedno sprečava i nastanak bora.
Kako svaka štanglica čokolade sadrži 38 kalorija, stručnjaci vjeruju da je pogodna i za dijabetičare.
Ova čokolada se, ipak, neće u skorije vrijeme pojaviti u prodaji. Naučnici planiraju dodatna istraživanja kako bi se zaista uvjerili u efikasnost formule.