Bihać: Izgorjelo 30 dunuma aronije, komšija palio korov

Crna hronika
Bihać: Izgorjelo 30 dunuma aronije, komšija palio korov
U bihaćkom naselju Mala Gata danas je izgorjelo preko 30 dunuma aronije u vlasništvu Poljoprivredne zadruge "Aronija Tatarevich & sons". Prema riječima vlasnika, za požar je kriv komšija koji je palio korov na svojoj parceli.

U bihaćkom naselju Mala Gata danas je izgorjelo preko 30 dunuma aronije u vlasništvu Poljoprivredne zadruge "Aronija Tatarevich & sons".

Prema riječima vlasnika, za požar je kriv komšija koji je palio korov na svojoj parceli.

"Nažalost, moram vas obavijestiti da je danas izgorjelo preko 30 dunuma naše plantaže. Požar je izazvao naš komšija paljenjem korova, koji vjerovatno sjedi kod kuće i posmatra. Sve je trenutno pod kontrolom. Zahvaljujemo se momcima iz Vatrogasne službe, na brzoj i adekvatnoj pomoći", objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici zadruge.

Inače, vlasnici Poljoprivredne zadruge "Aronija Tatarevich & sons" su Emin Tatarević i njegovi sinovi Mirza i Meša, koji su se, nakon skoro dvije decenije provedene u Americi, vratili prije četiri godine u Bosnu i Hercegovinu. 

Američka prostranstva i sigurne poslove, zamijenili su krajiškim brežuljcima gdje su se počeli baviti poljoprivredom i osnovali Poljoprivrednu zadrugu "Tatarevich & sons" Bihać.

Danas su vlasnici jedne od najvećih plantaža aronije u BiH, gdje na devet hektara imaju 22.000 sadnica u bihaćkom naselju Mala Gata. Pored aronije imaju zasađeno 1500 grmova crne ribizle, 170 grmova Haskapa - japanske borovnice, 55 stabala višnje, te 110 žbunova lješnjaka. Mlađi sin ima i dva plastenika u kojima gaji povrće i 3,5 dunuma slatkog feferona. 

Prošle godine su imali prvi komercijalni rod od 17,5 tona aronije i proizveli deset hiljada litara čistog matičnog soka, hiljadu kilograma džema, a uskoro će imati i prvo sirće koje je odležalo tri godine. 

Ove godine očekivali su prinos i do 50 tona aronije.
 

Ne propustite