Netanyahu: Svijet poštuje zemlje koje ne gmižu

Svijet
Netanyahu: Svijet poštuje zemlje koje ne gmižu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da je Izrael morao oštro reagovati na rezoluciju protiv jevrejskih naselja usvojenu u petak u Vijeću sigurnosti UN-a. Istakao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi slične korake u narednim mjesecima. "Mi smo zemlja s nacionalnim ponosom i nećemo okrenuti drugi obraz. Svijet poštuje zemlje koje ne gmižu", rekao je Netanyahu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da je Izrael morao oštro reagovati na rezoluciju protiv jevrejskih naselja usvojenu u petak u Vijeću sigurnosti UN-a.
Istakao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi slične korake u narednim mjesecima.

"Mi smo zemlja s nacionalnim ponosom i nećemo okrenuti drugi obraz. Svijet poštuje zemlje koje ne gmižu", rekao je Netanyahu.

Izraelski premijer je nakon usvajanja rezolucije istakao da je američka administracija Baracka Obame, kako je kazao, izvela nepošten manevar protiv Izraela u Vijeću sigurnosti UN-a.

Podsjetimo, ambasadori zemalja koje su glasale za usvajanje rezolucije Ujedinjenih naroda (UN) o zabrani ilegalne izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, pozvani su jučer na razgovor u izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova. Izraelski mediji su saopćili kako su u Ministarstvo pozvani ambasadori svih 14 zemalja koje su glasale za usvajanje rezolucije.

U petak je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se od Izraela zahtijeva da zaustavi gradnju i širenje na okupiranim palestinskim teritorijama. Rezolucija, koju su predložili Malezija, Novi Zeland, Senegal i Venecuela, usvojena je sa 14 glasova za, dok su Sjedinjene Američke Države bile suzdržane.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izjavio da njegova Vlada neće priznati tu rezoluciju i ocijenio ju je antiizraelskom.

 

 

Ne propustite