Obama: Dobio bih i treći mandat

Svijet
Obama: Dobio bih i treći mandat
Odlazeći američki predsjednik Barack Obama tvrdi da bi dobio i treći mandat za Bijelu kuću i smatra da nacija i dalje u velikoj mjeri prihvata njegovu političku viziju. Prema američkom ustavu, predsjednik može biti na toj funkciji samo dva četvorogodišnja mandata. Obama, koji za oko tri nedjelje završava svoj drugi mandat, to je izjavio u jednoj emisiji u produkciji TV stanice CNN i Univerziteta u Čikagu. On kaže da vjeruje da američka javnost i dalje podržava njegovu naprednu viziju, iako su Amerikanci u novembru ove godine glasali za Donalda Trumpa - koji zastupa politički potpuno surotne stavove.

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama tvrdi da bi dobio i treći mandat za Bijelu kuću i smatra da nacija i dalje u velikoj mjeri prihvata njegovu političku viziju.
Prema američkom ustavu, predsjednik može biti na toj funkciji samo dva četvorogodišnja mandata.

Obama, koji za oko tri nedjelje završava svoj drugi mandat, to je izjavio u jednoj emisiji u produkciji TV stanice CNN i Univerziteta u Čikagu.

On kaže da vjeruje da američka javnost i dalje podržava njegovu naprednu viziju, iako su Amerikanci u novembru ove godine glasali za Donalda Trumpa - koji zastupa politički potpuno surotne stavove.

Obama je, takođe, ponosan zbog napretka koji je postignut za vrijeme njegova dva mandata, zahvaljujući "američkom duhu", posebno uočljivom među mlađim generacijama, piše Tanjug.
 

Ne propustite