Ukinut par-nepar zbog "zabilježenog pada zagađujućih čestica u zraku"

Aktuelno
Ukinut par-nepar zbog "zabilježenog pada zagađujućih čestica u zraku"
Odluka o saobraćanju vozila prema principu par-nepar ukinuta je odlukom Operativnog štaba Vlade Kantona Sarajevo za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS. Odluka je donesena zbog, navodno, zabilježenog pada zagađujućih čestica u zraku.

Odluka o saobraćanju vozila prema principu par-nepar ukinuta je odlukom Operativnog štaba Vlade Kantona Sarajevo za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS. Odluka je donesena zbog, navodno, zabilježenog pada zagađujućih čestica u zraku.

Operativni štab su činili ministrica zdravstva Vlade KS Zilha Ademaj, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić, ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša KS Čedomir Lukić. v.d. policijskog komesara MUP-a KS Mevludin Halilović i stručnjaci za zaštitu okoliša i zraka.

Odlukom Operativnog štaba ukinuta je treća epizoda "Uzbuna", a proglašena druga epizoda "Upozorenje" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode "Upozorenje"

- Ograničenja u radu postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja u smislu smanjenja temperature za minimalno 3 stepena Celzijusa

- Sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije preko 1 MW, koja koriste prirodni gas, upozoravaju se da smanje temperaturu u prostorima koja zagrijavaju za minimalno 2 stepena,

- Osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama sa izmjerenim najvećim koncentracijama zagađujućih materija, izmjenom signalnog redoslijeda semaforiziranih raskrsnica na glavnoj gradskoj saobraćajnici od Bačaršije do Ilidže, čime bi se uticalo na dužinu trajanja "zelenog vala",

- Upotreba sredstava za obaranje čestica prašine PM10 od strane komunalnih preduzeća i pravnih lica koja vrše zimsko održavanje cesta,

- Ostale mjere za koje Operativni štab procijeni da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka.

Stupidna odluka kratkog vijeka

Ova odluka na snazi je bila dva dana, a potpisao je kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Čedomir Lukićn 24. decembra. 

 

Odluka je stupila na snagu u nedjelju ujutro, čime je privremeno bila ograničena upotreba motornih vozila, pa je prvog dana na snazi bila zabrana prometovanja vozila čije registracijske pločice završavaju parnim brojem.

Danas se zabrana odnosila na vozila čije se pločice završavaju neparnim brojem.

Mjera se nije odnosila na vozila policije, inspekcijskih organa, Ministarstva obrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih poduzeća i vozila s diplomatskim tablicama te hitnih intervencija.

 

Ne propustite